

Hvornår fandt du ud af, at du gerne vil arbejde som leder?
Det spørgsmål kan 26-årige Christian Veng sagtens svare på. Det skete allerede, mens han var helt ung elev.
Da var han kommet i lære hos Dagrofa Foodservice i Aabenraa, hvor han rutinemæssigt blev sendt på sin første salgslederuddannelse på lige fod med de andre elever. Det var i løbet af dén uddannelse, at der blev der plantet i et frø.
– Jeg kunne bare mærke, at jeg var landet det rigtige sted. Det fangede mig fuldstændigt, for jeg kan godt lide den rolle, man har som leder, husker Christian.
God og kompetent ledelse er vigtigere end nogensinde før. Uanset om det er i et mindre projektteam eller en stor international virksomhed. Og præcis som en håndværker har du brug for en opdateret værktøjskasse til at udføre jobbet tilfredsstillende og lede på en motiverende og effektiv måde.
Det frø, som blev plantet, er nu modet og sprunget ud. I løbet af 2023 afslutter han sin komplette akademiuddannelse i ledelse hos IBA Erhvervsakademi Kolding.
– Jeg har altid vidst, at jeg skulle arbejde med mennesker på den ene eller anden måde. Jeg har så fået øjnene op for, at det kan jeg komme til som leder. Og da det skete, tegnede der sig ret hurtigt en karrierevej for mig, fortæller Christian.
Han tilføjer:
– I bund og grund handler det om, at på en arbejdsplads skal vi samarbejde om at nå et godt resultat. Og jeg nyder, når andre går glad på arbejde med et smil på læben. Så er jeg lykkedes i mit job som leder.
Som nybagt student fra Tønder Gymnasium ønskede han ellers at blive politibetjent. Som en del af dén rejse havde han tegnet en kontrakt med Livgarden. Da helbredet blev en bremseklods, måtte han genoverveje sin fremtid.
I løbet af den ufrivillige tænkepause fik han fik job hos Dagrofa Foodservice i Aabenraa, hvor hans far var jævnlig kunde, fordi han har ansvaret som halinspektør derhjemme i Kliplev. Christian begyndte bogstavelig talt på nederste hylde i butikskæden, for han skulle hjælpe med at fylde op og betjene kassen.
Så var det, han blev sendt på salgslederkursus. Det var på akademi-niveau og gav 10 ETCS-point. En fuld akademiuddannelse kræver 60 af slagsen. Og dem fik Christian meget hurtigt lyst til at samle sammen.
– Jeg havde en daglig leder, der skubbede på. Han var god til at se mine stærke og svage sider – og han blev en slags mentor for mig, siger han.
Derfor avancerede Christian også til souschef i butikken, straks elevtiden var ovre. Han fik også en anden flot titel – nemlig som far – og derfor tog han en overgang en pause fra studierne.
– Det var vigtigt for mig, at privatlivet også faldt godt på plads. Men i 2022 kom der fart på igen, der tog jeg tre obligatoriske fag på min akademiuddannelse.
De tre fag tog han på IBA i Kolding. Og det rappe tempo passede ham perfekt.
– Personligt er jeg tilhænger af intense forløb. Man får taget et enkelt fag på 8-10 uger, og det giver faktisk en god balance. Man har stadig føling med, hvad der sker på jobbet, samtidig med at det også rykker på uddannelsen.
Han fremhæver samarbejdet på holdet. Det har været spændende at tage en lederuddannelse med folk, der har deres baggrund i andre brancher. Forskelligheden giver interessante samtaler – både i undervisningen og ved kaffeautomaten i pauserne.
– De andre brænder jo 100 procent for det samme som én selv, men der kan sagtens være forskel på, hvordan en bestemt problemstilling bliver løst fra den ene virksomhed til den anden. Det har helt sikkert været med til at give mig mere perspektiv på min viden om ledelse, siger han.
Vil du ha´mere viden?