

Hvad er gevinsten, når en virksomhed arbejder strategisk med at sende sine ledere på efteruddannelse?
Dét spørgsmål er omdrejningspunkt for et nyt forskningsprojekt, som underviserne René Boisen og Trine Schøler-Eriksen fra IBA Erhvervsakademi Kolding står bag. Selve undersøgelsen er foregået i et tæt samarbejde med transportgiganten DSV, der konsekvent sender sine mellemledere på efteruddannelse. René og Trine har til sammen flere års erfaring i ledelse – og undervisning af ledere.
Trine Schøler-Eriksen (fra venstre) og René Boisen har som de første forsket i effekten af lederuddannelser på akademiniveau. De to undervisere fra IBA Erhvervsakademi Kolding har arbejdet tæt sammen med Hanne Obling og Henrik Fleron, som begge er ansat hos transportgiganten DSV som henholdsvis HR Business Partner og HR-direktør.
– Enhver underviser bør stille sig selv spørgsmålet: ’Dét, som jeg formidler til mine studerende, er det rent faktisk noget, som skaber værdi og kan det omsættes til praksis?’ Eller sagt på jysk: ’Kan det svare sig for en virksomhed som DSV at investere så massivt i lederuddannelse?’. Resultatet af vores projekt viser helt klart et ’ja’, forklarer de to undervisere fra IBA.
Deres resultat begrundes og uddybes i projektet, som har fået titlen ’Fra målbar til mærkbar ledelse’. Projektet går helt nye veje, for faktisk er det første gang, der er lavet dansk forskning, som borer i effekten af lederuddannelser på akademiniveau.
Underviserne har gennemført dybe interviews med tre mellemledere hos DSV. Desuden har de interviewet både ledere og medarbejdere til de udvalgte mellemledere. Metoden giver en 360 graders syn på, hvad mellemlederen – og resten af organisationen – har fået ud af at tage en akademiuddannelse i ledelse.
– Vores projekt viser klokkeklart, at DSV’s mellemledere uddanner sig – og bliver bedre – inden for fire ledelsesområder. Det drejer sig om eget lederskab, struktur og teamudvikling, kommunikation – samt omsætning af strategien. Uddannelsen kan med andre ord mærkes både for lederen selv, lederens leder og lederens medarbejdere, fortæller René og Trine.
Hos DSV er man helt enige i forskningens konklusioner. Blandt transportgigantens danske afdelinger drejer det sig om 350-400 ledere, der obligatorisk har taget – eller er ved at tage – en ensartet lederuddannelse på akademiniveau. Programmet har kørt siden 2008 og er blevet justeret gennem årene.
– Vi arbejder strategisk med at uddanne vores mellemledere. Det betyder, at vi i dag har ledere på flere niveauer, som taler det samme sprog. For i løbet af deres karriere har alle sammen været gennem den samme uddannelse, siger HR-direktør Henrik Fleron.
En anden effekt er, at lederne danner netværk på tværs i virksomheden. De finder sammen med kolleger, de har været på hold med.
– Netværket er noget, lederne selv fremhæver positivt. Når de står med en udfordring, så kender de en leder i en anden division, som kan hjælpe, fordi de har stået i en lignende situation, tilføjer Hanne Obling, som er HR Business Partner hos DSV.
Både netværket inden for virksomheden, det fælles sprog – og de nye ledelseskompetencer bliver fremhævet i ’Fra målbar til mærkbar ledelse’. Forskningen viser netop, at akademiuddannelsen har succes med at forbinde teori og praksis.
– Det handler om, at virkeligheden aldrig skal presses ind i teorier, men at teorier skal være erkendte værktøjer, som kan bidrage til løsninger i virkeligheden, forklarer de to undervisere fra IBA.
Hos DSV kunne HR-direktør Henrik Fleron ikke være mere enig. Han tilføjer:
– Det er helt afgørende for os, at lederuddannelsen styrker vores ledere i deres rolle. Derfor er det vigtigt, at lederne kan tage direkte hjem fra et modul og sætte teorien i spil i deres hverdag. IBA’s undersøgelse viser, at det rent faktisk er tilfældet.
Vil du ha´mere viden?