En halv million kroner. Mindst.

Sådan vil landmand Kent Davidsen opgøre den besparelse i arbejdstid, som han har opnået på sine to bedrifter i Grindsted og Nr. Nebel, siden han blev færdig med et studie i Lean ledelse i praksis hos erhvervsakademiet IBA i Kolding. Besparelsen hos vestjyske Davidsen Landbrug vil tilmed slå igennem år efter år.

– Mælkeproduktion er meget løntung, fordi der går mange arbejdstimer med det. Derfor er det også vigtigt at få rystet posen for at se, om der er noget, vi kan gøre anderledes, siger Kent Davidsen.

 

Landmand Kent har fulgt studiet om Lean på IBA i Kolding

Landmand Kent Davidsen bruger langt det meste af sin tid på ledelse, økonomi, strategi og planlægning. Derfor er det vigtigt for ham, at de ansatte også kommer med Lean-initiativer, fordi de ved fra deres hverdag, hvordan arbejdet kan udføres smartere – og dermed mere lønsomt.

 

Foruden den besparelse, han allerede har høstet, ser han et stort potentiale i fortsat at have fokus på Lean i hverdagen.

– Nogle ting har vi jo sat i gang med det sammen, men det handler også om at brede en Lean-kultur ud i hele virksomheden, så alle ansatte er opmærksomme på, hvor vi kan optimere vores arbejdsgange eller eliminere spild, siger Kent Davidsen, der har 23 danskere og udlændinge ansat.

 

Landmand Kent har studeret ledelse på IBA

I Davidsen Landbrug er malke-karrusellen helt central. Det tager cirka syv minutter at malke en ko. Det bliver til mange timer, når 1400 jerseykøer skal malkes to gange dagligt på gårdene i Nørre Nebel og Grindsted.

 

Han er uddannet virksomhedsleder fra Landbrugsskolen og har gjort Lean til en fast del af de ugentlige tavlemøder for de ansatte. På tavlen kan man blandt andet se en meget simpel tegning, der viser, hvordan en ansat hurtigere kan nå rundt omkring kalvenes bokse, hvis opstillingen og ruten ændres en smule. Tegningen er lavet af en ansat, der har ladet sig inspirere af Kent Davidsens peptalk om Lean-filosofi.

– Det er vigtigt at medarbejderne stopper op og siger, at her skal vi gøre noget andet. Mit indtryk er, at de også synes det er spændende at finde de steder, hvor vi kan arbejde smartere end i dag, siger han.

 

Et stort regnestykke

Kent Davidsen er vokset op på landet, og det var i 2011, han købte halvdelen af faderens gård i Grindsted. Siden har han købt endnu en gård i Nr. Nebel, og på de to bedrifter står 1400 malkekøer klar til at blive malket to gange hvert eneste døgn. Det kræver smidige arbejdsgange, hvor det ene tandhjul ubesværet griber det næste.

Her har Lean vist sig at være et godt værktøj. På IBA Erhvervsakademi Kolding arbejdede Kent Davidsen med sin egen gård som case, og ved at kigge rutinerne efter i sømmene fik han for eksempel øje for, at hver dag gik malkningen i stå i fem minutter, når der skulle skiftes et filter. Det lyder ikke af meget. Men i den pause stod tre mand og ventede. Og det gjorde de to gange dagligt, da køerne bliver malket både morgen og aften. Derfor lød regnestykket: Tre mand i fem minutter, to gange dagligt, hele året rundt – og så på begge gårde i både Grindsted og Nr. Nebel. Det giver i runde tal 365 timers uproduktiv ventetid.

 

Landmanden Kent har efteruddannet sig på IBA i Kolding

– Vi er vokset meget de senere år, og det betyder, at behovene også ændrer sig. Derfor er det vigtigt at få sine processer kigget efter, så vi stadig arbejder så hensigtsmæssigt som muligt, siger Kent Davidsen.

 

– Det har vi ændret ved at foretage en mindre investering i et ekstra filter, så vi ikke længere behøver at stoppe malkningen undervejs. Det betyder, at vi bliver før færdige med hver eneste malkning, så folkene kan gå i gang med noget andet, som både er mere produktivt, og som også er mere interessant for dem, siger Kent Davidsen og tilføjer:

– Lean bliver rigtig spændende, når man har så stor volumen i både arbejdstid og produkter. For når vi ganger de små ting op, bliver det hurtigt til rigtig mange penge.

Million-besparelser

Landmandens positive oplevelser står ikke alene. På IBA har han studeret med blandt andre en speditør og en fyr fra et vinduesfirma. Alle har arbejdet med deres eget firma som udgangspunkt, og undervejs i forløbet har deltagerne fundet mulige besparelser for 7,6 millioner kroner, som direkte er kommet deres virksomheder til gavn.

 

Landmand Kent har efteruddannet sig i Lean på IBA i Kolding

Hos Davidsen Landbrug er Lean et tema, hver gang Kent Davidsen og de ansatte holder deres ugentlige tavlemøder. Her er det de syv spildtyper indenfor Lean, som er i fokus: Transport, fejl, overproduktion, unødvendig bevægelse, lager, ventetid og uhensigtsmæssige processer.

 

Nogle af besparelserne har krævet mindre investeringer for at blive til virkelighed, andre har blot betydet ændringer i daglige rutiner. Men selv de mindre investeringer tjente sig hurtigt hjem, forklarer underviser Erik Olesen, og en analyse af tilbagebetalingstiden er en vigtig del af Lean-uddannelsen på IBA.

– 7,6 millioner kroner er mange penge at kunne spare, men det er faktisk ikke usædvanligt på et af vores hold, siger Erik Olesen, der foruden at undervise på IBA driver Process Performance og har arbejdet med Lean-ledelse i næsten tyve år for flere større virksomheder.

 

Et nyt udgangspunkt

Han sørger altid for, at deltagerne arbejder med udgangspunkt i egne virksomheder. De bliver bedt om at arbejde med et konkret pilotprojekt, så de undervejs lærer de lean-teknikker, der kan bruges igen og igen i hverdagen.

– Der er ikke rigtig nogen ende på at benytte Lean-teknikker. For når du har gennemført en besparelse, har du også ændret forudsætningerne, så derfor er der en helt ny arbejdsgang eller indretning af virksomheden, som du kan analysere og tage udgangspunkt i, siger Erik Olesen.

Læs mere om faget Lean ledelse i praksis

Lean – og beslægtede teknikker – handler i bund og grund om at gøre virksomheden mere lønsom. Det gør man ved systematisk at analysere og forbedre processer og indretning af virksomheden.

Læs mere om Lean ledelse i praktis her.

HAR VI VÆKKET DIN INTERESSE?

Få mere information


HAR DU SPØRGSMÅL TIL ARTIKLEN?

Kontakt


John Ahle Petersen
John Ahle Petersen
jape@iba.dk
+45 25 57 72 03
Journalist

Vil du ha´mere viden?

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Interesser
*Feltet er påkrævet.
Ved at tilmelde dig nyhedsbreve fra IBA Erhvervsakademi Kolding accepterer du, at vi indsamler, behandler og opbevarer oplysninger om dig. Læs hvordan vi behandler dine oplysninger.
Jeg er ikke en robot

Billede af Christian Veng og kollega