

Allan Fledelius har været vidt omkring. Fra Toyota til skruer og derefter modetøj, inden han havnede som underviser på IBA. Det kan godt være, at lønnen nu er noget mindre ift. de tidligere cheflønninger, men som han siger: Energien er det dobbelte.
– Da jeg i en periode hver lørdag underviste studerende, der var ved at tage HD, var jeg så fuld af energi, når jeg sidst på eftermiddagen kørte tilbage til Jylland, fortæller Allan Fledelius.
Den oplevelse kombineret med erfaringen som censor på IBA Erhvervsakademi Kolding omsatte han til et ønske om at blive underviser, og det blev han på IBA, hvor han har været i otte år. Nu er han af studerende indstillet som Årets IBA Underviser, og i indstillingerne fremhæves bl.a. hans passion, hans energi og evne til at drage eksempler ind fra det virkelige liv. Sådan lyder det i én af indstillingerne:
”Hans eksempler fra erhvervslivet er de bedste, og han ved altid, hvordan han teoretisk kan understøtte det, han siger”.
Allan Fledelius er samtidig et godt eksempel på, at man kan komme vidt omkring som markedsføringsøkonom for så at havne et helt andet sted. Han tog i begyndelsen af 90’erne en uddannelse som markedsøkonom på Fredericia/Middelfart Handelsskole. Hans første job havde nu ikke så meget med salg og markedsføring af gøre, men for en biltosset ung mand var jobbet inden for logistik og kvalitetssikring hos Toyota Danmark i Middelfart som hånd i handske. I løbet af årene hos Toyota læste han HD i afsætning og fik herefter et job som marketingassistent hos Würth i Kolding. Efter kun et år blev Allan Fledelius tilbudt stillingen som marketingchef.
– Det var skræmmende. Jeg var selv sidst i 20’erne, og nu skulle jeg være chef for 20 mennesker, som jeg lige havde været kollega med. Det var en stor udfordring, men jeg blev glad for det og blev på posten i mere end ti år.
Undervejs tog han via Würth Akademi en MBA i entreprenørskab, dels i Tyskland, dels i USA. Det lyder som om, at citronen blev presset med store stillinger og sideløbende videreuddannelse. Allans svar lyder:
– Det tror jeg også, at min familie syntes…
Under finanskrisen var det tid at finde nye græsgange. Via sit netværk havnede han hos Bestseller som Brand Communication Manager for mærket Selected. Han skulle bl.a. få styr på økonomi og organisation. Efter tre år stoppede han, og Allan Fledelius er befriende ærlig om årsagerne:
– Jeg var lige blevet skilt og skulle pendle tre timer hver dag, som skulle lægges oven i arbejdsdage på ti timer, samtidig med, at jeg hver anden uge skulle være alenefar for to børn på seks og ni år.
Det var udfordrende. Det var jobbet også, om end det også var spændende.
Modebranchen var virkelig forskellig fra håndværkerbranchen. Når vi skulle sælge en skrue hos Würth, var det nemt nok at vurdere om, et foto af skruen var godt. I modebranchen handlede det ikke om den tekniske kvalitet af fotoet. Helhedsindtrykket skulle være fedt. Jeg havde smagsdommere ansat, men man nyder som chef kun respekt, hvis man også kan bidrage med noget ift. den opgave.
Via sit efterhånden store netværk fik han forbindelse til undervisningsverdenen, og der gik ikke lang tid, inden han underviste markedsføringsøkonomer, professionsbachelorer og E-designere på IBA i Kolding. Han kalder det et helt egoistisk valg:
– For jeg får så meget energi af at undervise. Jeg har altid elsket mit arbejde, men i løbet af den sidste tid hos Bestseller kunne jeg ikke længere se mig selv i modebranchen. Men nu er det igen lige meget, om det er mandag, onsdag eller fredag. Jeg glæder mig lige meget til mit arbejde.
Allan Fledelius, 52 år, bor i Fredericia med sin kone og fire sammenbragte børn.
Uddannet markedsøkonom, har HD i afsætning, MBA i entreprenørskab.
Tidligere ansat hos Toyota Danmark, Würth i Kolding, Bestseller (Selected) i Brande.
Fritid: Familie og venner, rejser, løb og motion.
I 2019 stiftede Uddannelses- og Forskningsministeriet en underviserpris, der hvert år bliver uddelt til én underviser fra de i alt otte danske erhvervsakademier. For at finde vores egen kandidat til prisen har vi på IBA oprettet den lokale konkurrence Årets IBA Underviser. Baseret på indstillinger fra studerende på både fuldtidsuddannelserne og efter-videreuddannelserne bliver der blandt underviserne udvalgt 5 finalister til vores lokale pris.
De fem finalister til Årets IBA Underviser 2021 er:
Benny Allerup Gammelgaard
Allan Fledelius
Ditte-Maria Sørensen
Frederik Seistrup
Morten Jul Petersen
En lokal jury finder vinderen af Årets IBA Underviser. Den vinder sender vi videre til den landsdækkende jury, som skal vælge den endelige vinder af underviserprisen blandt de 8 lokale vindere fra landets erhvervsakademier. Vinderens navn bliver afsløret ved en prisoverrækkelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2022.
I 2021 vandt IBA’s Lars Bach Undervisningsprisen. Læs mere her.
Præmien til den landsdækkende vinder er en halv million kroner. 200.000 kroner som en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende akademi.