

Efter sine to barsler var Lena Pohl klar over, at hun rent professionelt havde brug for et sporskifte. Oprindelig er hun nemlig uddannet maskinsnedker, og den nybagte mor til to havde på det tidspunkt et job, som rent fysisk var ganske krævende.
Derfor begyndte hun at overveje, om hun skulle lade sig videreuddanne. Og til hvad?
Svaret er blevet, at Lena efter to års undervisning på IBA Erhvervsakademi Kolding kan kalde sig Produktionsteknolog. Og tilmed på et eftertragtet hold, hvor samtlige ni nyuddannede allerede var i job straks efter sidste eksamen.
Lena Pohl har selv skrevet kontrakt med Blue Wave i Haderslev, som producerer emner i rustfrit stål til sejlbåde.
– Min mand siger, at nu bliver jeg chef både hjemme og på arbejde, smiler Lena Pohl, hvis mand også er ansat hos den maritime virksomhed.
I firmaet er hun blevet ansat som specialist, når det gælder kvalitetskontrol, og hun skal blandt andet arbejde med Lean-værktøjer, som skal få firmaets arbejdsgange til at flyde lettere og mere hensigtsmæssigt.
Fastansættelsen betyder, at hun også kommer til at fortsætte et projekt, hun arbejdede med under sin uddannelse, hvor hun var i praktik hos Blue Wave. Her satte hun sig for at undersøge, hvorfor nogle overfladebehandlinger af metaldele falder uheldigt ud og må laves om undervejs i processen.
Det var en spændende opgave, som kræver omtanke og omhu at løse. Og den er i sig selv en af årsagerne til, at hun har valgt at fortsætte samarbejdet med Blue Wave. Flere andre på hendes hold har også skrevet kontrakter med deres tidligere praktik-virksomheder.
– Virksomhederne er godt klar over, at der er rift om os. Og hos Blue Wave var de i hvert fald meget åbne for at lytte til mine ønsker og opmærksomme på at give mig nogle spændende opgaver undervejs, så jeg også havde mulighed for at udvikle mig i løbet af praktikken. Men når jeg har valgt at blive i virksomheden, har det været lige så afgørende for mig, at her er en god atmosfære, og at alle taler med alle.
Hos IBA er det også oplevelsen, at der er rift om de unge produktionsteknologer, der typisk får job i en industrivirksomhed som for eksempel projektleder, konstruktør, produktionsplanlægger, driftsleder eller produktudvikler.
– Vi kunne afsætte endnu flere Produktionsteknologer, hvis vi havde flere af dem. Jeg har to-tre jobs på hånden fra virksomheder, der har henvendt sig direkte til os for at høre, om vi kan skaffe kontakt til en produktionsteknolog, siger lektor Søren Schack Hansen, som underviser de kommende produktionsteknologer hos IBA i Kolding.
Han har undervist på uddannelsen, siden den blev oprettet på IBA i 2015, og interessen for de færdiguddannede har længe været høj.
– Af dem, som blev færdige i fjor, har flere allerede skiftet job en-to gange, fordi de bliver headhuntet af andre virksomheder, fortæller Søren Schack Hansen.
Han vurderer, at interessen har flere årsager.
– For det første har vi et ganske ophedet arbejdsmarked i disse år. Og for det andet er produktionsteknologerne i høj kurs, fordi de har så mange strenge at spille på. Uddannelsen er bred, så de nyuddannede kan bidrage i hverdagen indenfor mange brancher, fortæller Søren Schack Hansen