Frederik Riberholt

Navn: Frederik Riberholt

Nationalitet: Dansk

Uddannelse: Finansøkonom

Dimitterede: Januar 2021

Nuværende job: Overassistent (uofficielt, regnskabsteknisk datanørd) hos Skattestyrelsen

Født: 1996

Hvem er jeg

Jeg er født og opvokset i Kolding. Pånær en enkelt afstikker til Aarhus, har jeg boet i Kolding hele mit liv. Jeg taler dansk, engelsk, tysk og lidt japansk.

Lige inden jeg begyndte på IBA blev jeg er diagnosticeret med diabetes og Aspergers. Mange med Aspergers tror jo, at de ikke kan klare en ”rigtig” uddannelse. Den tanke vil jeg gerne være med til at modbevise, for selvfølgelig kan man tage en uddannelse, selvom man har en diagnose som Aspergers.

Jeg har altid følt, at jeg var født i det forkerte århundrede, for jeg passede ikke ind. Efter jeg fik min diagnose, kunne jeg bedre forstå, hvorfor jeg reagerer, som jeg gør. Forståelsen har givet mig mulighed for at skabe de bedste rammer for at kunne fungere i et studiemiljø.

Jeg har delt min diagnose. Først med mine medstuderende og undervisere, og nu med min arbejdsplads. Alle har taget godt imod det og har taget så meget hensyn som muligt indenfor den ramme, der nu har vær

 

Fem ord der beskriver IBA

  • Engagerede undervisere
  • Rummelighed
  • Gode læringsstile
  • Gode til at hæve bundniveauet og få alle med
  • Mange gode sociale arrangementer.

 

Min tid på IBA

Før jeg gik på IBA gik jeg på handelsgymnasiet IBC, hvor jeg fik vakt min interesse for tal og økonomi. Jeg valgte at læse videre på IBA, fordi jeg gerne ville ind i bankverdenen. Derudover tiltalte uddannelsen til Finansøkonom mig, fordi den er praksisorienteret. Jeg var ret skoletræt og ville egentlig bare gerne ud at arbejde. Så at uddannelsen kun tog to år – inklusiv et praktikophold lød virkelig tiltalende fremfor en fuld bachelor.

Da jeg begyndte på IBA, fandt jeg ud af, at bankverdenen er mere salgsorienteret, end jeg oprindeligt troede, og at de ikke nørder tal på den måde, som jeg gerne ville.
Jeg ændrede derfor retning og troede, at jeg skulle være revisor. Jeg havde denne drøm helt indtil, vi skulle i praktik. Det lykkedes mig ikke at finde en praktikplads hos en revisor, men jeg landede en praktikplads hos Skattestyrelsen, som efter endt praktik tilbød mig et studiejob og derefter et fuldtidsjob. Det var virkelig fedt at vide, at de ville beholde mig. Ikke kun som studiejobber men i et fuldtidsjob.

 

Dét jeg bedst husker fra min studietid

Det jeg bedst husker rent fagligt fra IBA er, at jeg var så vild med statistik, at jeg lavede et helt semesters opgaver på en enkelt weekend.

Jeg kunne godt lide den måde, vi samledes socialt. Det var nemlig omkring fagligheden. Hvor det sociale i folkeskolen og på ungdomsuddannelsen handlede om at feste, så blev den sociale sammenhæng i min klasse skabt på baggrund af fagligheden. Og det er noget af det, jeg virkelig godt kunne lide på IBA.

Jeg var vild med Martin Vegge i statistik og Lars Bak i mikro- og makro-økonomi. Det var virkelig tydeligt, at de begge brænder for deres fag. Når de talte om fagene, fik de nærmest lys i øjnene, og det strålede ud af dem.

 

Min karrierevej

Jeg blev tilbudt job efter mit praktikforløb. Så jeg startede fuldtid ved Skattestyrelsen i februar 2019. For min chef var det et must, at jeg fik mere uddannelse, så i august 2020 gik jeg i gang med HD 2.del ved siden af mit arbejde. (Finansøkonomen giver merit for 1.del)

En overassistent er mange ting, og det er derfor en titel man får alt efter hvilke uddannelser man har og de kompetencer man har papir på. Det kan både dække over regnskabsmedarbejderen som sidder og bogfører eller sagsbehandleren der har med bandekriminalitet at gøre.
Så for mig betyder det, at jeg sidder som regnskabs-teknisk-datanørd. Jeg bygger fuldautomatiserede systemer der kan lave afstemninger af regnskabssystemer. Jeg afstemmer de systemer der har med B-skat og restskat at gøre. Derudover udvikler jeg også på nogle regnskabsmæssige rapporteringsværktøjer og analyserer svindel på årsopgørelser.

 

En typisk arbejdsdag for mig

Vi har en driftsuge og derefter en udviklingsuge, en driftsuge og så en udviklingsuge.

I den første driftsuge lukker vi regnskabet fra den foregående måned. I udviklingsugen sidder vi med forskellige ting. Lige nu sidder jeg meget med de regnskabsmæssige rapporteringsværktøjer og afstemning af B-skat og restskat. Ofte er det vi laver i driftsugen strømlinet, så når på et tidspunkt har færdiggjort systemerne for restskat, så overgår de opgaver til driftsugerne og der vil derfor komme nye opgaver i udviklingsugerne. Så der er ikke rigtig nogen uger der er ens.

 

Sådan har jeg gjort brug af min uddannelse og kompetencer fra IBA

I statistik lærte jeg helt klart nogle Excel-færdigheder, som jeg ikke havde før. Det gav mig nok værktøjer til hurtigt at kunne løse opgaver, da jeg blev studentermedhjælper. Jeg tror også, at mine færdigheder indenfor Excel har haft indflydelse på, at jeg landede jobbet hos Skattestyrelsen efter mit praktikophold.

Jeg har helt klart også fået kommunikationsfærdigheder, som jeg har kunnet tage med videre og bygge ovenpå.

 

Sådan har min uddannelse fra IBA bidraget til min succes

Jeg havde muligvis ikke tillært mig de nye faglige og personlige færdigheder hvis jeg ikke havde været på IBA.
Inden jeg startede på IBA havde jeg en tanke om, at jeg skulle sidde i en topstilling inden jeg blev 30. Men efter jeg er kommet på arbejdsmarkedet, har jeg fået helt andre ambitioner. Lige nu er drømmen at lede et team af ”nørder”.

 

Alumni visdom

Et råd jeg gerne selv ville have haft

Vær åben overfor dig selv og de muligheder, der kommer.
Første dag vi mødte skat på uddannelsen, sagde jeg til mine klassekammerater: ”Jeg skal ALDRIG arbejde for Skat”! Og se hvor jeg sidder nu.

 

Et råd jeg gerne vil give videre

Gå nogle andre veje end dem, du lige regner med, at du skal gå. For det kan være, at de leder dig til lige præcis den hylde, du passer ind på.