

”Ni Hau”. På IBA Erhvervsakademi Kolding er der rigtig mange studerende, der er fortrolige med den høflige kinesiske hilsen. Og med masser andre gloser fra Kina.
På akademiet er det nemlig et stående tilbud til de studerende, at de kvit og frit kan læse kinesisk i deres fritid. Og den mulighed har Bastian Ahlman Jensen, Mads Toftelund Knudsen og Andreas Vesti Grundahl grebet, samtidig med at de passer deres studier til Produktionsteknolog.
– Jeg synes, det lød spændende. For mig virker kinesisk meget relevant – både i forhold til min uddannelse og de fremtidige muligheder bagefter, siger Bastian.
De tre har netop afsluttet det første forløb, som består af 12 dobbelt-lektioner med kinesisk sprog. Desuden har trekløveret deltaget i Business Chinese Culture, hvor der undervises på engelsk. Faget har fokus på, hvordan man helt konkret begår sig, når man gør forretninger med kinesere.
– Det er nok den del, som har været mest brugbar i første omgang. Men hvis man gerne vil arbejde mere med Kina på sigt, så er det uden tvivl en stor hjælp, hvis man kender til sproget, siger Mads.
Både Bastian og Mads har studiejobs i store virksomheder, der har forretninger i Kina, som er Danmarks 5. største handelspartner. Og på deres arbejdspladser er det bemærket, at de har valgt at bruge en del af fritiden på at lære kinesisk sprog og kultur.
– I de projekter, vi har med Kina, har jeg fået lov til at byde ind med min viden. Og hvis jeg kommer til Shanghai til sommer, så er det aftalt, at jeg skal kigge forbi vores afdeling dér og få en rundvisning, siger Mads.
Og det besøg er en reel mulighed. For når man som Mads, Andreas og Bastian deltager i kinesisk på IBA, så kan man ansøge om en af pladserne på den årlige sommerskole, der netop foregår i Shanghai.
– Så hvis man har noget fritid, man vil bruge på noget andet end spille computer eller se tv, så får kinesisk helt klart min anbefaling. Det er sundt at prøve. Også for at få udvidet sin horisont og lære om andre kulturer, end dem man kender fra tysk- og engelsktimerne i folkeskolen, siger Mads.
Når IBA har kinesisk som stående tilbud, så bunder det i et nært samarbejde med Shanghai Lixin University of Accounting and Finance, som driver Confucius Institute på IBA. Formålet er at fremme samhandel, venskab og forståelse mellem danskere og kinesere. Tilsvarende institutter findes også i en lang række andre lande.
Aftalen om et Confucius Instiute på IBA er netop blevet forlænget med fem år. Det glæder fungerende rektor Jeanette Lemmergaard:
– På IBA er det internationale en meget væsentlig del af vores dna, så derfor er vi også glade for at forny samarbejdet om Confucius Institute. Vi ved fra vores studerende, at de ser rigtig gode muligheder i at kunne lære kinesisk, mens de går her.