

Janni er studerende på IBA’s spritnye uddannelse i industriel 3D-print. Hun begyndte i sommeren 2022 og skal ud i praktik i efteråret 2023. I slutningen af januar 2024 er hun uddannet professionsbachelor i industriel 3D-print.
Før det har hun læst til Produktionsteknolog på IBA, og det var allerede her, at hun faldt pladask for den nye teknologi med 3D-print. Så det er efterhånden nogle år siden, at hun købte sin første 3D-printer. Hun har designet alt fra julekugler til vægholdere til baseballs caps. Og hjulpet storesøsteren med at printe fleksible lege-orme til niecerne. Samtidig har Janni designet en batteriholder til sin fars boremaskine.
Og i forbindelse med det design, har den 28-årige studerende på 3D-print helt konkret brugt den viden, hun har fået i forbindelse med sin uddannelse. Helt præcist i faget ”statik og styrkelære” på uddannelsen:
– Min far er håndværker, så han bruger flittigt sin batteriholder til sin boremaskine. Men jeg har måtte printe en ny til ham et par gange, fordi den er knækket. Med min nye viden her fra uddannelsen forstår jeg nu, hvorfor den knækkede det samme sted. Den skal nemlig printes stående i stedet for liggende. For på den måde bliver lagene anderledes og stærkere i forhold til den belastning, der er på holderen.
Janni Pohl er slet ikke i tvivl om, at der bliver rift om hende og hendes medstuderende, når de dimitterer i 2024. I hvert fald når virksomhederne finder ud af, hvad de kan.
– Jeg tror, at der bliver brug for, at flere uddanner sig inden for 3D-print. Men 3D-print er stadig nyt for mange, som kun kender produkter, der er støbt eller fræset. Det skal vi have ændret på, siger Janni Pohl.
Hun synes, at det er sjovt at være studerende på IBA. For hun lærer noget nyt hver dag. Og så er hun fascineret af de store eksklusive 3D-printere, som hun har adgang til hos IBA’s afdeling IBA Nexttech. Det er også her i Trindholmsgade, at hun får sin undervisning på uddannelsen.