Selv om hun elskede sine to år som au pair i Californien, var Mie Vesterskov godt klar over, da hun vendte hjem til barndomsbyen Korsør, at nu skulle der til at ske noget helt andet. Men hvad skulle hun finde på? Af natur er hun nemlig nysgerrig på mange ting, så hun var på udkig efter en uddannelse, der åbner flere døre, end den lukker.

Teori bliver til virkelighed

Vidste du, at uddannelsen kun udbydes i Kolding og København?

Som studerende på denne uddannelse arbejder du med entrepreneurskab og konceptudvikling.
Omdrejningspunktet er Design Thinking, hvor du lærer om idé-generering, prototyper, markedsføring, økonomi og kommunikation.
Du udvikler løsninger, som kan omsættes til lokale og globale forretningskoncepter, events og services.

Er du interesseret i at læse mere om uddannelsen? Så kom igang med at læse!

 

Billede af Mie Vesterskov
Mie er faldet godt til i Kolding, selv om hun ikke anede meget om byen, da hun sad hjemme i Korsør og besluttede sig for at studere Entreprenørskab og design.

 

Valget faldt på en uddannelse i Entreprenørskab og design hos IBA. Uddannelsen findes blot to steder i landet – i Kolding og i København. Mie valgte bevidst hovedstaden fra for at søge et eventyr i det jyske og møde helt nye mennesker.

– Hvorfor ikke bare springe ud i noget nyt? Det har jeg i hvert fald ikke fortrudt, siger hun om valget af IBA i Kolding.

På uddannelsen er der fokus på at skabe ideer og det rette fundament at stå på, så selv en vild idé kan blive til virkelighed ude i en virksomhed. Måske endda en virksomhed, man selv har grundlagt.

– Jeg har aldrig været en person, der kun interesserer mig for én ting 100 procent. Jeg har altid mange interesser, og de ændrer sig hele tiden. Det var præcis, hvad jeg faldt for ved denne uddannelse, for man kan gå så mange veje med den bagefter. Her får vi en bred forståelse for økonomi, kommunikation, ledelse og alt andet, der hører til at drive en virksomhed, siger Mie.

 

Eget firma? Måske

Hun tilstår blankt, at nu som 23-årig ved hun ikke præcis, hvad der skal stå på hendes visitkort om fire-fem år. Måske har hun startet sin egen virksomhed, måske har hun fået et job, hvor hun er med til at udvikle ideer i et samarbejde med andre.

 

Billede af Mie Vesterskov
Mens hun studerer på IBA, har Mie blandt andet tid til arbejde og fitness ved siden af studierne, og sammen med en veninde i USA laver hun podcasten ”Becoming Her”, der handler om livet i 20’erne og det der former dig som menneske.

 

– Kunne jeg tænke mig at være selvstændig? Det ved jeg ikke helt endnu. Men på denne uddannelse får jeg i hvert fald de relevante værktøjer med i tasken. Også hvis jeg får et lønarbejde på en virksomhed i stedet. For mig er det vigtigste og mest spændende, at jeg er med til at udvikle noget – et produkt eller en idé – og så er det ikke afgørende, om jeg selv har startet virksomheden.

På Entreprenørskab og design-uddannelsen er der højt til loftet, men den er solidt plantet i virkeligheden. Det opdagede Mie med det samme. Teori blev straks afprøvet i praksis.

– Efter tre uger skulle vi komme med helt konkrete ideer til Easyfood, der er en lokal virksomhed i Kolding. Det var mega-fedt. Underviserne sagde, at nu har I lært teorien, så nu skal I ud og mærke og føle det. Sådan er uddannelsen, siger hun.

- Det er vigtigt, at du ikke er bange for at fejle. Du skal tværtimod forstå, at fejl har stor værdi, for så kan du gøre det bedre næste gang. Sådan arbejder vi her på IBA.

Baderingen er en lampe

En anden opgave handlede om at udvikle en ny lampe. Selve lampen var sådan set bare en oppustet badering, men den blev udgangspunktet for at arbejde videre med hele processen i at udvikle en lampe og skubbe den ud i virkeligheden.

– Vi lærer at sætte det i spil, som man har til rådighed. Så i dette tilfælde tog vi altså en badering, og så arbejdede vi videre med den som vores udgangspunkt, smiler Mie.

 

Billede af Mie Vesterskov
– Alt, som jeg har lært indtil videre på Entreprenørskab og design, har jeg benyttet mig af i mit eget liv. Grundlæggende handler det om, at man altid skal starte et sted og komme i gang derfra. Om det så blot gælder om at flytte sit spejl derhjemme i lejligheden, så må man bare gå i gang og prøve sig frem.

 

Hun har selv en almen studentereksamen med i bagagen, men adgangsbilletten til uddannelsen kan også være andre gymnasie- eller erhvervsuddannelser.

– Du kan have mange forskellige ting med i din rygsæk, hvis du vil begynde her. Men det er vigtigt, at du ikke er bange for at fejle. Du skal tværtimod forstå, at fejl har stor værdi, for så kan du gøre det bedre næste gang. Sådan arbejder vi, og det er med til at gøre os robuste, siger hun.

Her hjælper det naturligvis med gode studiekammerater. Mie Vesterskov fortæller, at folk kommer her med hver sin baggrund, og hun oplever, at der er en åben og fordomsfri tone i klasselokalet.

– Det er vidt forskellige mennesker, men vi klinger så godt sammen. Underviserne går også meget op i, at vi skal lære hinanden godt at kende og bruge hinanden. I min klasse har vi for eksempel én, der er uddannet indenfor animation, og dét skal hun da lære mig. Så har jeg måske noget andet i min rygsæk, som hun kan bruge.

HAR VI VÆKKET DIN INTERESSE?

Læs også

Studerende der spiller bordfodbold

Studieliv på IBA

Billede af Mie, der cykler foran Koldinghus

Kolding som studieby

Morten Neessen og Emil Mortensen.

Årets IBA Praktik

HAR DU SPØRGSMÅL TIL ARTIKLEN?

Kontakt


John Ahle Petersen
John Ahle Petersen
jape@iba.dk
+45 25 57 72 03
Journalist