Marianne Keithe Ørndrup
Navn: Marianne Keithe Ørndrup
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Markedsføringsøkonom
Dimitterede: Sommer 2009
Nuværende Job: Intern revisor hos Landbrugsstyrrelsen
Tidligere job: Finansiel System specialist hos Dampskibsselskabet NORDEN A/S, Intern revisor hos Skatteministeriets koncern revision, Konsulent hos konferencefirmaet MBCE og Afdelingsleder i SuperBrugsen
Født: 1982.

Fem ord der beskriver IBA
- Intellektuel
- Fredagsbar / fester
- Gode undervisere
- Nytænkende
- Flot uddannelsessted.
Hvem er jeg
Jeg er født i København, og jeg har levet de første 26 år i København. Jeg taler dansk, engelsk og meget sparsomt spansk.
10. klasse tog jeg på en idræts- og maritim efterskole. Som 17-årig kom jeg med Skoleskibet Danmark til USA. Hjemme igen tog jeg HF og arbejdede som salgsleder i nogle år, hvor jeg blandt andet var chef for min nuværende mand. Så var jeg 6 måneder i det sydlige Afrika for at arbejde og opleve en masse. Da jeg kom hjem, blev jeg salgsleder igen, og bestemte jeg mig for at læse videre.
Jeg er et meget praktisk menneske, der elsker håndværksfag. Men jeg kan også godt lide de mere teoretiske problemstillinger. Derfor stod fremtiden heller ikke lysende klar for mig.
Jeg bestemte mig for at begynde på den internationale dyrepasseruddannelse, som kun findes i Kolding. Gennem denne uddannelse kom jeg 6 måneder til Spanien og arbejdede i et akvarium, hvor der blandt andet var hvidhvaler og delfiner.
En dag, hvor jeg lige havde trænet og leget med en hvidhval, sad jeg og filosoferede over min fremtid. Og jeg blev enig med mig selv om, at jeg ville til Danmark og leve tæt på familie og venner. Samt at mit fremtidige job lå inden for det faglige – i en stilling hvor jeg kunne få medindflydelse på afgørende beslutninger. Jeg blev temmelig sikker på, at min fremtid skulle være som cand.merc.aud, så jeg kunne arbejde som revisor.
Min tid på IBA
Min mand var flyttet med mig til Kolding for at forfølge drømmen som dyrepasser. Da jeg kom hjem fra Spanien, læste min mand stadig i Kolding, så jeg syntes ikke, at jeg kunne bede ham om at rejse med mig tilbage til København, før han var færdig. Så for mig var det et oplagt valg at begyndee på IBA og læse Markedsføringsøkonom.
Uddannelsen ville give mig en bred virksomhedsforståelse, og det virkede som et godt uddannelsessted både fagligt og socialt. Det tiltalte mig, at hvis jeg alligevel ikke gad læse videre efter 2 år, så kunne jeg få job med den uddannelse – og så evt. læse videre senere.
Jeg skrev min hovedopgave for MSBC, en konferencevirksomhed i København.
Min karrierevej
Nogle måneder efter jeg dimitterede, flyttede min mand og jeg tilbage til København. Min plan var at komme ind på CBS på cand.merc.aud. uddannelsen efter sommerferien. Men der var for få pladser til alle os mange ansøgere.
Jeg gik arbejdssøgende i 6 måneder, hvor størstedelen af tiden blev brugt i Fitness World. I januar 2010 startede jeg på RUC for at læse HA (almen) på 1 ½ år, der ville reducere 1 år af cand.merc.aud.-uddannelsen, som jeg tog efterfølgende på CBS.
Lige inden jeg begyndte på CBS fik jeg en rygskade, der gjorde, at størstedelen af studiet og de første eksamener blev klaret hjemmefra. Jeg var på morfinpiller under hele studiet – også da jeg skrev speciale. Det endte med 3 rygoperationer på 3 år. Den sidste operation foregik 1 uge efter jeg dimitterede, og efter at have fået sat plader i ryggen tog jeg 1 år på sygedagpenge.
Efter et år med genoptræning startede jeg i år 2016 i Skatteministeriets Interne revision som intern revisor, hvilket var drømmestillingen. Drømmestillingen varede dog pga. politiske ændringer ikke ved, så i 2019 skiftede jeg til Dampskibsselskabet Norden hvor jeg arbejde i 1 ½ år som finansiel systemspecialist. Min rolle var at opsætte, optimere og vedligeholde de finansielle systemer. Jeg havde 2 medarbejdere under mig.
En typisk arbejdsdag for mig
I dag har jeg været 6 måneder i Landbrugsstyrelsens interne revision som intern revisor. Som intern revisor kontrollerer jeg f.eks., at regler, love, forordninger og vejledninger overholdes af medarbejderne.
Intern revisor er også den person, der kommer ud og ser, om der er processer eller procedure, der kan forbedres. Som intern revisor er det ikke mig, der skal ændre ting, jeg kommer ud peger på forhold, der ikke er optimale, eller processer der ikke overholdes.
Jeg har ikke 2 dage, der er ens. Nogle dage er fyldt med møder, andre dage er der lovstof, der skal forstås, og andre dage er der processer, der skal testes.
Som intern revisor hører jeg ofte, at “så er du god til tal”, og ja – det er jeg. Men tal er 5% af min hverdag, resten er procesforståelse, og forståelse for hvordan virksomheder drives og organiseres, og det er forståelse for mennesker både som individ, privatpersoner og som medarbejdere.
Sådan har jeg gjort brug af min uddannelse og kompetencer fra IBA
Det er altid svært at pege på hvad man har fået med hvorfra. Men IBA har givet mig min grundlæggende forståelse for mange fag.
Det er det grundlæggende, som alle andre fag og viden sidder på skuldrene af, ligesom folkeskolen. Det er viden, der skaber grundstenene i os, men som vi ikke altid tillægger så meget værdi. Når jeg tænker over det, har jeg faktisk brugt alle fagene som grundlæggende viden i min karriere – lige fra Porters 5 forces, SWOT til statistik, organisation og jura.
Det sociale sammenhold på IBA har også udviklet mig som person. På de studier, jeg læste senere, boede folk – inkl. jeg selv – langt fra uddannelsesstedet, hvilket giver en anden distance til de andre medstuderende og til det sociale på uddannelsen. På IBA værdsatte jeg meget, at der næsten altid var nogle, der holdt baren åben, eller som var frisk på noget sjovt.
Alumni visdom
Et råd jeg gerne selv ville have haft
Stol på dig selv og din mavefornemmelse. Du skal leve med dig selv hele livet, og du skal gøre dig selv lykkelig.
Noget andet jeg synes kommende og eksisterende studerende skal vide
Da jeg gik på IBA, var det et godt og socialt uddannelsessted med høj faglighed. Uddannelsen giver gode muligheder til mange jobs, eller den kan tages som et springbart til en længere studievej som f.eks. min egen.
Fagene giver en grundlæggende forståelse for samfundet, virksomheder, mennesker og verden. Den giver dig ikke special-/ekspertviden, men den viden kommer med tiden efter studiet, og når du er kommet på arbejdsmarkedet.