”Hvem skulle have troet, at statistik kunne være så fedt?”

Spørgsmålet er efterfulgt af en glad Smiley. For det er med godt humør, at en studerende på denne måde får beskrevet Martin Wegge, som underviser i statistik på IBA Erhvervsakademi Kolding.  Beskrivelsen er én blandt flere, som betyder, at den 46-årige lektor nu er nomineret til Årets IBA Underviser 2022.

Og Martin Wegge røber gerne sin ”forretningshemmelighed” som underviser:

– Statistik kan godt være en hård nyser, hvis det bliver for abstrakt og matematisk. Derfor er man nødt til at vikle det indviklede ud, og bruge eksempler fra virkeligheden, siger han.

 

portræt Martin Wegge
– Martin tager sig altid god tid til at forklare tingene, så man kan forstå dem. Selv når de er komplekse, skriver en af de studerende, som har indstillet Martin Wegge til Årets IBA Underviser.

 

Da han selv gik i gymnasiet, var der ikke meget, som pegede i retning af, at Martin Wegge selv skulle blive underviser i statistik og samfundsøkonomi. Faktisk havde han fravalgt matematik i 3. g., da han gik i gymnasiet i Nykøbing-Falster, fordi han ganske enkelt havde mistet gejsten for logaritmer, integralregning og differentialligninger.

– Jeg var egentlig god til faget, men jeg kunne simpelthen ikke se formålet med de endeløse matematiske beviser, og jeg vidste, at jeg ikke skulle være ingeniør, husker han.

At valget af studie faldt på økonomi, skyldes i høj grad en snak med et par polit-studerende i slutningen af 3.g. De fik ham overbevist om, at matematik faktisk er noget, man kan bruge ude i samfundet og inden for samfundsvidenskaben. Og så var det ellers med at tage plads på skolebænken og få taget matematik A som suppleringsfag, mens andre holdt sommerferie.

– De fik økonomi-studiet til at lyde meget spændende. Det krævede bare, at jeg så matematik i en ny sammenhæng, fortæller Martin.

 

God stemning giver faglighed

Efter gymnasiet tog Martin Wegge et friår, hvor han arbejdede på en kvægfarm på New Zealand. Så efterfølgende faldt det naturligt at studere økonomi på Landbohøjskolen i København. Her pegede de mange matematik-, statistik- og økonomifag alle mod den hverdag, som ventede på den anden side af eksamensbordet.

 

Martin udenfor
– Jeg sørger altid for at holde en god orden på tavlen. Så de studerende kan bruge alt, jeg skriver direkte som deres egne noter. Og hvis de ellers skriver alt ned – og sætter sig ind i, hvad vi gennemgår – så skal det nok gå godt, siger Martin.

 

Som nyuddannet fik han arbejde på Landbrugets Rådgivningscenter i Skejby (nu SEGES). Her har han gennem en årrække lavet økonomiske prognoser, regnet på økonomiske konsekvenser af sygdomme og it-udvikling i landbruget. Kort sagt – matematik anvendt i praksis.

I 2010 skiftede Martin til et job som underviser på IBA. Så nu er det ham, som hjælper unge studerende med at forstå statistik og komplicerede regnemodeller.

Han forklarer, at han ikke havde nogen pædagogisk baggrund, da han begyndte at undervise for næsten 13 år siden.

– For mig handlede det, specielt i starten, om høj faglighed – nogen vil nok sige, at jeg var matematisk pedantisk. Og så havde jeg altid ekstra opgaver med i tasken, så jeg ikke løb tør for materiale.

Både dengang og nu handler det om struktur i undervisningen, en klar køreplan – og stor imødekommenhed.

– Og så prøver jeg også at være i et godt humør, og sørge for at der er god stemning i klasselokalet.

 

En livsstil at være underviser

Martin forklarer, det er vigtigt, at der er tryghed i lokalet, så de studerende har mod på at række hånden i vejret.

 

Martin underviser to studerende
– Man kan ikke spille en rolle som underviser. Man er nødt til at være sig selv, og så må de studerende tage én, som man er, siger Martin Wegge

 

– Jo flere, som stiller spørgsmål, jo bedre. For hvis der er én, som sidder med et spørgsmål, så er det min erfaring, at der sidder fem-ti andre og tænker: ”Det spørgsmål vil jeg faktisk også gerne vide svaret på”.

En af de første dage efter sit skifte til IBA, mødte Martin en kollega på gangen, som tørt konstaterede: ”Det er en livsstil at undervise – enten er du væk igen om to uger, ellers er du her også om tyve år.”

– Og der må jeg bare konstatere, at det har han ret i. For det er et meget eksponeret job, og man skal kunne lide at arbejde med unge mennesker med meget forskellige forudsætninger. Som underviser skal man kunne stå på de skrå brædder og hvile i det, når der er 30 sæt øjne, som kigger på dig, smiler han.

 

Man skal også tænke selv

Man gør klogt i at spidse blyanten – eller have strøm på computeren – når Martin Wegge underviser. For blandt de studerende er han kendt for i højt tempo at fylde flere tavler med noter og grafer, efterhånden som han baner sig vej gennem pensum.

– Jeg sørger altid for at holde en god orden på tavlen. Så de studerende kan bruge alt, jeg skriver direkte som deres egne noter. Og hvis de ellers skriver alt ned – og sætter sig ind i, hvad vi gennemgår – så skal det nok gå godt.

Punktum. Bortset fra denne væsentlige pointe fra en af de studerende, der har indstillet Martin Wegge til Årets IBA Underviser. Indstillingen roser, at underviseren hjælper de studerende med mange noter og grundige svar – og føjer så til:

– Men han har fokus på, at man også kan tænke lidt selv, slutter den studerende.

 

Blå bog

Martin Wegge er 46 år, bor i Silkeborg med sin kæreste og 3-årige barn. Valget faldt på Silkeborg, fordi kæresten arbejder hos Skatteankestyrelsen, der holder til i byen.  Og så er Silkeborg et af de mest naturskønne steder i Danmark, og en god ramme for løb, roning og cykling. Martin og familien har i eftersommeren 2022 anskaffet sig en 30 fods sejlbåd, som skal bruges i de indre danske farvande.

Martin Wegge er uddannet cand. oecon. agro fra Landbohøjskolen suppleret med den et-årige fagjournalist-uddannelse fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Han har arbejdet som studentermedhjælper i interesseorganisationen Landbrug og Fødevare og studenterunderviser på Fødevareøkonomisk Institut på Landbohøjskolen, og så har han været konsulent hos Dansk Landbrugsrådgivning i Skejby. Siden 2010 har han arbejdet som underviser på IBA.

På IBA underviser Martin blandt andet i metode, mikroøkonomi, statistik I og II samt videregående kvantitative analyser.

Han er fællestillidsmand på IBA gennem flere år.

 

Undervisningsprisen

I 2019 stiftede Uddannelses- og Forskningsministeriet en underviserpris, der hvert år bliver uddelt til én underviser fra de i alt 8 danske erhvervsakademier. Undervisningsprisen har til formål ”at anerkende den store betydning, som inspirerende, inddragende og nytænkende undervisere har for de studerende”.

For at finde vores egen kandidat til prisen har vi på IBA oprettet den lokale konkurrence Årets IBA Underviser.

Baseret på indstillinger fra studerende på både fuldtidsuddannelserne og efter- og videreuddannelserne bliver der blandt underviserne udvalgt 5 finalister til vores lokale pris.

I 2021 vandt IBA’s Lars Bach Undervisningsprisen. Læs mere her.

 

De fem finalister til Årets IBA Underviser 2022 er:

Ann Damgaard

Marie Føgh Beirholm

Ditte Hoffmann Kærslund

Ivan Hassinggaard

Martin Wegge

 

En lokal jury finder vinderen af Årets IBA Underviser. Den vinder sender vi videre til den landsdækkende jury, som skal vælge den endelige vinder af underviserprisen blandt de 8 lokale vindere fra landets erhvervsakademier.

Vinderens navn bliver afsløret ved en prisoverrækkelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2023.

 

Præmie

Præmien til den landsdækkende vinder af Undervisningsprisen er en halv million kroner. 200.000 kroner som en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende akademi.

HAR VI VÆKKET DIN INTERESSE?

Læs også

Fredrik Seistrup med diplom og blomster.

Læs mere om Årets IBA Underviser

Allan Fledelius

Allan Fledelius hædret som Årets IBA Underviser 2023

HAR DU SPØRGSMÅL TIL ARTIKLEN?

Kontakt


John Ahle Petersen
John Ahle Petersen
jape@iba.dk
+45 25 57 72 03
Journalist