Industriel aftermarket serviceuddannelsen
Salg og salgspsykologi (Aftermarket)

Salg af serviceydelser og -aftaler

Ansøgningsfrist
19.02.2026
ECTS
10 ECTS
Eksamen
Afholdes 6. maj 2026

Vis mere +

Prisen er eksklusive litteratur.
Du modtager velkomstinformation ca. 10 dage før 1. undervisningsaften. Her kan du se, hvilken litteratur du skal købe inden holdstart. Litteraturudgift udgør ca. kr. 500-800.
Hvis du ønsker betaling via faktura, så udstedes og sendes denne senest ved studiestart. Betalingsfrist 14 dage fra udstedelsesdato.
Vi tager forbehold for ændringer.

 

Forberedelse til undervisningen i Industriel aftermarket serviceuddannelsen

Dette fag sætter fokus på forskellen på at sælge serviceydelser og serviceaftaler i forhold til fysiske produkter. Du lærer at skabe effektive salgsstrategier for salg af serviceydelser, kommunikere værdien i dine serviceydelser og opbygge langvarige kunderelationer, der sikrer loyalitet og vækst. Du får samtidig konkret viden om, hvordan du tilpasser de forskellige salgsværktøjer til salg af serviceydelser og serviceaftaler. Både de traditionelle salgsværktøjer og de nye som social selling, online møder og brug af kunstig intelligens.

“Salg af serviceydelser og -aftaler” er en del af Industriel aftermarket serviceuddannelsen. Faget tilbydes også som et selvstændigt fag.
Faget “Salg af serviceydelser og -aftaler” er fra faget “Salg og salgspsykologi” som er en del af akademiuddannelsen i Salg og markedsføring.

Undertekster til videoen er på vej.

Dét lærer du på faget

  • Servicesalgsplanen
  • Kundesegmentering og målgruppevalg
  • Leadgenerering og pipeline management
  • Kunders købsproces ifm. serviceaftaler
  • Håndtering af alle kundens beslutningstagere ved salg af serviceaftaler
  • Konstruktion af et effektivt værdibudskaber for salg af serviceaftaler
  • Effektiv kundekommunikation
  • Den svære og konfliktfyldte kundedialog
  • Forståelse for kunders forskelligheder ifm. kundekommunikation
  • Forståelse for kulturforskelle ved internationale kunder
  • Teamsalg – når sælgere og serviceteknikere skal arbejde sammen om at skabe salget
  • Samarbejde med eksterne servicepartnere
  • Udvikling af kunderelationer og kundeloyalitet
  • Forhandlingsteknik.

 

Faget giver dig bl.a. viden og forståelse for

  • Hvordan man udvikler en servicesalgsplan og identificerer relevante kundesegmenter.
  • Hvordan man anvender både traditionelle og nye kommunikationsværktøjer samt kendskab til salgets psykologi til at optimere sit salg af serviceydelser.
  • Hvordan man håndterer komplekse købsprocesser og forhandlingssituationer samt store købscentre ved kunden.
  • Hvordan man skaber og kommunikerer værdibudskaber, der overbeviser kunder om både det det økonomiske og bæredygtige udbytte.
  • Hvordan man arbejder med salg af serviceydelser på eksportmarkederne og håndterer både forskellige kundetyper og kulturforskelle – direkte eller i samarbejde med eksterne servicepartnere.

 

Dét får din arbejdsgiver ud af, at du læser faget

  • En medarbejder med redskaber til at øge salget af serviceaftaler og skabe større værdi for både kunder og virksomheden – uanset om medarbejderen allerede i dag er sælger eller er servicetekniker med behov for redskaber til at udvikle kunderelationer og spotte mersalgsmuligheder.
  • Bedre udnyttelse af salgspotentialet gennem servitization – i både ind- og udland, og både direkte og gennem servicepartnere.
  • Større kundeloyalitet gennem målrettet og værdiskabende salgsarbejde fra virksomhedens sælgere og serviceteknikere.
  • En strategisk tilgang til salgsprocessen, lige fra planlægning over emnegenerering og pipeline management til gennemførelse af kundedialogen, hvilket resulterer i øget indtjening og vækst.

Hvem henvender faget og uddannelsen sig til?

Uddannelsesforløbet i Industriel aftermarket serviceuddannelsen er for dig, der arbejder med serviceaftaler – uanset hvilken jobtitel du har. Fagene og uddannelsen henvender sig både til dig, der udvikler og designer serviceaftaler, til dig, der står for salg og implementering af dem, samt til dig, der administrerer og vedligeholder eksisterende aftaler. Uanset om du arbejder som servicekoordinator, salgsansvarlig, projektleder, tekniker eller har en anden rolle inden for industriens aftermarket-segment, giver uddannelsen dig værdifulde kompetencer, der kan styrke både din personlige og virksomhedens succes. Med fokus på både teori og praksis klæder uddannelsen dig på til at skabe, levere og optimere serviceaftaler, der skaber værdi for kunder og virksomheder.

Mød Andrew Hoff fra FORCE Technology. Andrew har stået i spidsen for et stort projekt om servitization støttet af Industriens Fond Projektet har på mange måder overbevist IBA om potentialet for en ny uddannelse, som Andrew her fortæller om. Uddannelsen består af fire fag, der kan tages enten samlet eller hver for sig alt efter behov.

Spørgsmål til Andrew om Industriel aftermarket serviceuddannelsen

- Salgsfunktionen har forandret sig mere de sidste to år end i de forrige ti år til sammen. Så det er i bedste fald nytteløst - i værste fald direkte farligt - at arbejde med salg på samme måde som før corona.

Hvad er Salg og salgspsykologi?

Salg handler om at overbevise en kunde til at købe et produkt eller en tjeneste. Det involverer forskellige teknikker og strategier for at præsentere produktet på en måde, der opfylder kundens behov og ønsker.

Salgspsykologi er studiet af, hvordan psykologiske principper kan anvendes til at forbedre salgsprocessen. Det indebærer at forstå kundens adfærd, behov og motivationer for at kunne tilpasse salgsstrategien derefter. Her er nogle nøgleelementer i salgspsykologi:

  • Forstå kundens behov: En god sælger er dygtig til at læse kundens behov og forstå, hvad der er vigtigst for kunden. Dette gør det lettere at præsentere den bedste løsning.
  • Skabe relationer: At opbygge en god relation og dialog med kunden er afgørende. Hvis kunden kan lide sælgeren, er der større sandsynlighed for, at de køber mere.
  • Brug af information: At bruge alle tilgængelige informationer om kunden aktivt i salgsstrategien kan hjælpe med at målrette og positionere budskaberne, så de lander midt i kundens behov.
  • Motivation og beslutningstagning: Forstå, hvad der driver personen, der træffer beslutningen. Dette kan være forskelligt fra virksomhedens overordnede mål.

Ved at anvende disse principper kan salgsprofessionelle skabe mere meningsfulde interaktioner med kunder, hvilket fører til øget kundetilfredshed og salg

Uddannelsen er udarbejdet i samarbejde med Eksportforeningen, Odense Robotics, servitize.dk, Fremtidens Bæredygtige Servicekoncepter fra Industriens Fond og IBA Erhvervsakademi Kolding

Danish Export Acacemy logo

Odense Robotics

Servitize logo

IBA logo

HAR VI VÆKKET DIN INTERESSE?

Få mere information

Undervisningssituationer på efteruddannelserne på IBA

Book et karrieremøde

Realkompetencevurdering mellem underviser og studerende på IBA

Få en realkompetencevurdering

Undervisningssituationer på efteruddannelserne på IBA

Tilskudsmuligheder til efteruddannelse

Kontakt og information


Foto af Lene Albæk Jensen
Lene Albæk Jensen
laje@iba.dk
+45 72 11 82 89
Uddannelseskoordinator

Undervisere


Foto af Jens Lassen
Jens Lassen
jlas@iba.dk
+45 20 18 47 53
Lektor

Uddannelseschef


Foto af Lars Jespersen
Lars Jespersen
ljes@iba.dk
+45 24 29 70 31
Markedschef

Vil du ha´mere viden?

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Interesser
*Feltet er påkrævet.
Ved at tilmelde dig nyhedsbreve fra IBA Erhvervsakademi Kolding accepterer du, at vi indsamler, behandler og opbevarer oplysninger om dig. Læs hvordan vi behandler dine oplysninger.
Jeg er ikke en robot

Billede af Christian Veng og kollega