Industriel aftermarket serviceuddannelsen
Aftermarket serviceuddannelsen
Før kunne produktions- og handelsvirksomheder drive forretning alene ved at sælge produkter. Men i dag skal virksomheder i lige så høj grad tænke serviceydelser ind i deres forretningsmodel.
Et øget fokus på salg og håndtering af serviceaftaler bidrager til at styrke en virksomheds konkurrencekraft. Det er den dynamik, uddannelsen ’Aftermarket service’ tager afsæt i.


Danmarks eneste akkrediterede uddannelse med fokus på industriel aftermarket service
I dag skal virksomheder i stigende grad tænke serviceydelser ind i deres forretningsmodel. Dels for at efterkomme kundernes behov, dels for at differentiere sig og bevare eller øge konkurrencekraften, og dels for at sikre en mere stabil indtægt. Samtidig er det også en konkret måde for mange virksomheder at få mere fokus på bæredygtighed. Det er præcis, hvad “Aftermarket serviceuddannelsen” tager afsæt i. Uddannelsen er den eneste af sin slags i Danmark.
Industriel aftermarket serviceuddannelsen består af fire fag. Fagene tilbydes som enkeltstående, selvstændige fag og kan også tages som en hel uddannelse.
Målet er at skabe mere værdi for kunderne, øge kundeloyaliteten og opnå en mere stabil indtægt for virksomheden.
Ved at implementere servitization kan virksomheder differentiere sig fra konkurrenterne, skabe nye vækstmuligheder og i mange tilfælde også fremme en mere bæredygtig forretningsmodel. For eksempel kan en virksomhed tilbyde vedligeholdelsesaftaler, monitorering via IoT-teknologier eller rådgivningstjenester som en del af deres produktudbud.
I takt med øget fokus på bæredygtighed og kundernes stigende krav om helhedsløsninger bliver servitization en vigtig del af moderne forretningsudvikling – især inden for den industrielle sektor, hvor service spiller en afgørende rolle i kundernes oplevelse og virksomhedens konkurrenceevne.
Uddannelsen er udarbejdet i samarbejde med Eksportforeningen, Odense Robotics, servitize.dk, Fremtidens Bæredygtige Servicekoncepter fra Industriens Fond og IBA Erhvervsakademi Kolding
Uddannelsen består af 4 fag med hver sit fokusområde
- Servitization er Aftermarket service som strategisk forretningsudvikling. Emnerne er vækst, innovation og forretningsmuligheder via aftermarket service.
- Organisering. Her bliver der arbejdet med, hvordan serviceopgaverne bedst integreres i organisationen.
- Service management. Her fokuseres på implementering, håndtering og drift af serviceydelser.
- Strategisk salg. Fokus er her rettet mod virksomhedens arbejde med salg til Aftermarket.
Undervisningen omfatter også emner som kommunikation, bæredygtighed, brug af digitale værktøjer og anvendelse af kunstig intelligens på tværs af de fire fag. Emnerne bliver naturligvis behandlet, så de giver praktisk værdi for deltagerne, som skal arbejde med udvikling, håndtering og salg af aftermarket serviceydelser i deres hverdag.
Uddannelsesforløbet udbydes af IBA Erhvervsakademi Kolding i samarbejde med flere interesse- og erhvervsorganisationer, og det er fleksibelt, så deltagerne kan vælge enten at tage alle fire fag eller blot et, to eller tre af dem. Det er muligt at gennemføre hele forløbet med fire fag på et år ved siden af normalt arbejde. Der er tilskudsmuligheder til uddannelsesudgiften fra forskellige fonde.
Uddannelsesforløbet henvender sig til enhver, der udvikler, sælger, implementerer eller administrerer serviceaftaler uanset titel.
Industriel aftermarket serviceuddannelsen består af 4 fag (samlet eller enkeltvis)
Uddannelsen består af 4 fag med hver 4 til 8 undervisningsdage. Ud over undervisningsdagene er der forberedelse, projektskrivning og prøver.
De fire moduler på Industriel aftermarket serviceuddannelsen er:
- Servitization som strategisk forretningsudvikling: Vækst, innovation og forretningsmuligheder i praksis (5 ECTS).
- Integration af serviceopgaverne i organisationen: Organisering (5 ECTS).
- Implementering, håndtering og drift af serviceaftaler: Service management og kommunikation (5 ECTS).
- Salg af serviceydelser og -aftaler: Salg- og salgspsykologi (10 ECTS).
Hvert fag tæller 5 til 10 ECTS og samlet giver uddannelsen dig 25 ECTS.
ECTS (European Credit Transfer System) er et udtryk for arbejdsbelastningen. Eksempelvis svarer 30 ECTS til at halvt års fuldtidsarbejde.
Fag på Industriel aftermarket serviceuddannelsen
Hvilken viden får du med fra faget?
- Indsigt i værdien af serviceydelser (for både kunden og egen virksomhed).
- Konkrete værktøjer til det daglige arbejde.
- Kvalificeret sparring fra både undervisere, de øvrige deltagere samt eksterne indlægsholdere, som løbende deler ud af deres erfaringer.
- Papir på egne kompetencer og optjening af ECTS-points (til CV og til brug ved videre uddannelse).
Udbytte for virksomhederne, der har deltagere på uddannelsen
- Fremtidssikrede ansatte, som arbejder proaktivt med servicebegrebet.
- Ansatte, som bidrager til en mere stabil indtægt og en mere bæredygtig forretningsmodel.
- Ansatte, som bidrager til øget kundetilfredshed og kundeloyalitet.
- En højere kvalitet i serviceopgaverne og dermed øget konkurrencekraft.
- Under uddannelsen arbejder deltagerne løbene med at løse konkrete opgaver fra hverdagen (derfor kan det også være en god idé at sende to eller flere afsted på samme tid).
Mød Andrew Hoff fra FORCE Technology. Andrew har stået i spidsen for et stort projekt om servitization støttet af Industriens Fond Projektet har på mange måder overbevist IBA om potentialet for en ny uddannelse, som Andrew her fortæller om. Uddannelsen består af fire fag, der kan tages enten samlet eller hver for sig – alt efter behov.

Spørgsmål til Andrew om Industriel aftermarket serviceuddannelsen
Praktisk information
Kontakt og information
Uddannelseschef
Vil du ha´mere viden?