Hvad er opskriften på det gode praktikophold?
Hvis du spørger hos Würth Danmark, som har hovedkvarter i Kolding, så er der i hvert fald en håndfuld vigtige punkter, som HR-chef Karen Lebahn Bentzen kan remse op uden betænkningstid. Det er nemlig de punkter, som Würth arbejder med – og har forfinet – gennem de seneste år.
Læs også: Cecilie Callesen føler sig hjemme på Würth
– Vi opfatter praktikforløbet som en vigtig del af vores rekruttering, og derfor har vi også arbejdet målrettet for at gøre vores praktikforløb så godt som muligt. Når vi kigger på de seneste år, så kan vi konstatere, at en andel af vores praktikanter faktisk er endt med at blive ansat i faste stillinger, fortæller Karen.

Her er hendes opskrift på, hvordan praktikken bliver så vellykket som muligt.
– Vi ønsker en imødekommende kultur. Så når du træder ind ad døren den første dag på dit praktikophold, så er du en del af afdelingen, og det er du på lige fod med de andre i teamet.
– Før vi slår en praktikstilling op, så sikrer vi os, at der er rigeligt med opgaver til en praktikant. Og at vi har nogle kolleger, der kan hjælpe med at lære fra sig, for det tager jo tid i en travl hverdag. Desuden får vi skrevet en klar stillingsbeskrivelse, så praktikanten kender sin rolle på forhånd.
– Vi tilpasser ofte løbende vores praktikforløb – eller dele af det – efter den enkeltes behov. Vi er meget fleksible, når det kommer til at justere både vores egne og praktikantens behov undervejs. Jeg tror, det er en vigtig del af vores tilgang og noget, der virkelig gør en forskel.
– Onboarding kommer man ikke uden om, selv om det kræver mange kræfter. Hos Würth har vi en god kultur, når det gælder onboarding af nye medarbejdere, så det ligger helt naturligt for os. En grundig onboarding giver praktikanterne den bedste start, og vi har også større gavn af dem, når først de har fået en ordentlig indføring i vores virksomhed. Det er vigtigt, at de lærer både vores forretning og kultur at kende.
– Vi har fokus på gode relationer, så praktikanten lærer sine nye kolleger at kende og føler sig tryg i alt det nye. Vi har også sociale arrangementer for vores praktikanter, og her møder de også medarbejdere, som selv har været praktikanter engang. Det viser de unge studerende, at deres praktik rent faktisk kan være med til at føre dem videre.
Og så er der naturligvis praktikanters egen rolle. For det er også op til dem, at forløbet bliver så godt som muligt. Skåret helt ud i pap skal de sørge for at melde sig på banen i løbet af praktikken, forklarer Julie Anine Noesgaard, som er Head of Corporate Communications hos Würth.
– Vi sætter stor pris på al den nye viden, de kommer med fra deres uddannelse. Men for at den kommer i spil, så er det vigtigt, at praktikanterne byder ind og har lyst til at bidrage, mens de er her.
– Og så skal de turde gøre sig klogere. Med det mener jeg, at de skal opsøge ny viden undervejs, og de skal have modet til at spørge deres kolleger, hvis de sidder fast i en opgave.

Praktik kan føre vidt
Hvis alle disse ingredienser ellers er til stede, så er der stor sandsynlighed for, at opskriften på det gode praktikophold også resulterer i succes, siger Karen Lebahn Bentzen. For nogle fører praktikken til et fast job, andre har fået nyttig erfaring med sig fra Würth.
Og HR-chefen skynder sig at tilføje, at et kommende job sagtens kan befinde sig i en helt anden boldgade end selve praktikken.
– Når du tager en videregående uddannelse, har du selvfølgelig fået nogle konkrete kompetencer. Men i min optik har du også vist – semester efter semester – at du har lært at forholde dig kritisk til ny viden, som du samtidig kan formidle perspektiveret retur. Det er jo en arbejdsmetode, du har tillært dig. Og den betyder, at uanset hvilken uddannelse, du har taget, så vil du også kunne fungere ind i mange forskellige roller i en virksomhed.
Læs mere om praktik og karriere, når du studerer på IBA
