

Efter halvandet år på skolebænken kan Janni, Tommi og Emil nu kalde sig professionsbachelorer i industriel 3D-print. De er dermed landets allerførste. For kun på IBA kan man læse top-up uddannelsen, når man forinden har læst en toårig produktionsteknolog-uddannelse eller noget andet, som kan sidestilles med den.
Janni, Tommi og Emil er dermed blevet uddannet i at udvikle prototyper i forskellige teknologier. De kan fremstille innovative produkter og 3D-printe i alt fra flydende væsker til rustfrit stål.
– Det, vi især har fået med os fra uddannelsen, er et stort kendskab til prototyper. Og hvordan vi kan fremstille dem billigt. Og i mange forskellige materialer, siger Janni Pohl, der nu håber at finde job i en virksomhed, som arbejder med produktudvikling.
Studiekammeraten Emil Lyck supplerer:
– 3D-print er et spændende værktøj, som giver mulighed for at udvikle og fremstille nye innovative produkter.
Selv har Emil netop skrevet ansættelseskontrakt med automationsvirksomheden AutomationVest i Esbjerg og begynder den 12. februar.
Deres studiekammerat, Tommi Kolb, har hele tiden arbejdet på Danfoss ved siden af uddannelsen. Så når han ikke har haft undervisning eller gruppearbejde på IBA, har han været på arbejde på Als.
Og kombinationen har hans Danfoss-kolleger nydt godt af, for det er sket flere gange, at Tommi har lært fra sig af sin nyerhvervede viden om 3D-print. Og samtidig er han blevet frontløber på teknologien i forbindelse med Danfoss’ egne prototyper.
– Jeg har med uddannelsen fået et nyt værktøj at arbejde med, så vi kan printe meget mere på Danfoss fremover, siger Tommi og smiler stolt, da han mest henvendt til sine studiekammerater fortæller, at han forleden printede et element på hele 23 kilo i rustfrit stål.
Wow. Janni og Emil er imponerede og nikker anerkendende til Tommi. For selv om de tre, ifølge dem selv, næsten ikke kan være mere forskellige, så har de udviklet et godt venskab på holdet. De har kunnet bruge hinanden meget undervejs – ikke mindst, fordi de er kommet med forskellige erfaringer og viden.
– Når vi for eksempel har talt om, hvordan man kan gøre noget i 3D-print, så har Tommi altid kunne fortælle, hvordan han ville løse opgaven traditionelt. Det har været ret godt at kunne perspektiveret vores nye viden på den måde, roser Emil og de andre nikker.