

I knap to år gik Line Lauritzen ledig, og det udfordrede i dén grad hendes tålmodighed.
I dag går hun glad på arbejde hos vognmandsfirmaet P. Fournaise i Fredericia. Kontakten blev skabt gennem en kort uddannelse som bæredygtighedskoordinator. Det ti uger lange forløb rummer både teoretisk undervisning hos IBA Erhvervsakademi Kolding og praktik i en virksomhed.
Line takkede ja til muligheden, som hun fik tilbudt via sit lokale jobcenter, og den vej rundt fik hun foden inden for hos P. Fournaise. Og da uddannelsen sluttede i november 2023, blev det aftalt, at Line kunne fortsætte i virksomheden.
Dermed understøtter hun konklusionen i ny dansk forskning. Den viser nemlig, at selv kortere uddannelsesforløb markant forbedrer lediges muligheder for at få et job. Ifølge forskningen vokser sandsynligheden for at få et job med 25 procent, hvis du har fået undervisning inden for de seneste 18 måneder.
– For mig blev uddannelsen som bæredygtighedskoordinator lige det boost, jeg gik og manglede, fortæller Line.
På hendes hold – med 26 deltagere – er 17 kommet i job, mens andre har valgt at forsøge sig som selvstændige.
Faktisk er Line Lauritzen i forvejen både veluddannet og har joberfaring. Hun har en bachelor i europæiske studier og en Master i miljø og ressource management. Før da havde hun fem års ansættelse hos Forsvaret. Men Line gled ud af det danske jobmarked, da hun som nyuddannet rejste til udlandet i nogle år. Undervejs kom så corona og gjorde tilværelsen ekstra svær for mange.
– Da jeg kom hjem til Danmark, havnede jeg i et limbo. Jeg ville rigtig gerne ind og arbejde med miljøområdet, for det er jeg uddannet inden for. Men det var som om, jeg lige manglede et kirsebær på toppen – og det endte så med at blive uddannelsen som bæredygtighedskoordinator, smiler Line.
Det er Jobcentrene i Trekantområdet, også kaldet Job7, der sammen med IBA Erhvervsakademi Kolding har udviklet uddannelsen til bæredygtighedskoordinator. Forløbet retter sig direkte mod arbejdsløse akademikere. I forløbet lærer de teorien, så de kan gå direkte ud i praktikvirksomheder og hjælpe med at løfte opgaven med ESG-rapportering og klimaregnskaber. Realiteten er nemlig, at flere og flere virksomheder oplever, at de skal dokumentere deres klimaaftryk, hvis de vil vinde en ordre.
– Man behøver ikke være en 12-tals person eller et matematisk geni for at arbejde med ESG og klimaregnskaber. Men man skal være interesseret i gravearbejde, dataanalyse, formidling og problemløsning, fortæller Line.
Selv fandt hun sig godt til rette hos P. Fournaise i løbet af praktikken. Og det gik så godt, at de nu har forlænget samarbejdet, selv om praktikperioden er slut. Line er fortsat i ordningen ’SMV: Vækstpilot’, som er for små og mellemstore virksomheder, der står med udviklingsopgaver, som kræver nye kompetencer. Og det er lige præcis, hvad Line bringer med som bæredygtighedskoordinator:
– For mig har det været en intens læringsproces, og sådan har det også været for virksomheden. Der er mange opgaver inden for bæredygtighed, de slet ikke har haft tid til at kigge på, før jeg kom til. Jeg kan selvfølgelig ikke vide, hvordan det hele ender, men jeg kommer i hvert fald ikke til at løbe tør for arbejdsopgaver lige foreløbig, siger hun.
Line Lauritzen deltog på det første hold af bæredygtighedskoordinatorer. Job7 er netop nu ved at forberede et nyt hold, og denne gang har 60 ledige og 33 virksomheder vist interesse for projektet. Det er dobbelt så mange som sidst.
Forskningsprojektet ”What works for the unemployed” viser, at personer, der som ledige var i kursusaktivering, arbejder 25 procent mere end andre ledige inden for halvandet år.
Forskerne bag studiet er adjunkt Anders Humlum fra University of Chicago samt professor Jakob R. Munch og adjunkt Mette Rasmussen fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet.
Uddannelsen som bæredygtighedskoordinator er udviklet af Job7 i samarbejde med IBA Erhvervsakademi Kolding. Det er et opkvalificeringsprojekt for ledige akademikere, som under forløbet opnår de to akademifag ’ESG-rapportering’ og ’Klimaregnskab’. De får desuden erfaring i en praktikvirksomhed.
Vil du ha´mere viden?