

How are you?
Det er et spørgsmål, Diana Nielsen ofte får, når hun bevæger sig omkring på sit uddannelsesområde. Det skyldes, at hun er fløjet over Atlanten for at tage en del af sin uddannelse. Det er præcis 7.178 kilometer hjemmefra.
Normalt passer hun sin undervisning hos IBA Erhvervsakademi Kolding, men i fire måneder er hun rejst på udveksling og har sin dagligdag på Southeast Missouri State University. Som alting i USA er hendes amerikanske campus betydeligt større, end hun er vant til hjemmefra.
– Man kan gå tværs gennem campus i et kvarter, og alligevel er man stadig inde på universitetets område, smiler hun via et videolink ”from over there”.
Men der er også brug for plads. Her går omkring 9.600 studerende. Én af dem er 21-årige Diana. Hun læser Markedsføringsøkonom på IBA, og det afspejler sig også i de fag, hun skal følge under sin udveksling.
– Fagligt har jeg ikke besvær med at følge med. Men herovre er der et ekstra fokus på at få gode karakterer. Og det påvirker også mig, for jeg er et konkurrencemenneske og vil gerne præstere så godt som muligt, siger hun.
At studere i USA er en drøm, som er gået i opfyldelse. Dianas mor er fra Filippinerne, og hendes far har rejst i mange lande som tømrer. Derfor har hun altid haft lyst til selv at opleve verden udenfor Danmark.
– Siden jeg var barn, har jeg set en masse amerikanske film og serier, så det er en kultur, jeg kender godt og længe har haft lyst til selv at opleve, siger Diana.
Det gør hun så nu. Og oplevelsen svarer nærmest 1:1 til hendes forventninger. Det hele er ”all american”. Her er både march-orkester og cheerleaders, når der spilles amerikansk fodbold på campus. På studiet er hendes stol monteret med et klassiske klap-op-bord. Og skal hun handle, må hun have et lift, for området er ikke indrettet til fodgængere.
– Heldigvis er de meget hjælpsomme på universitetet, så der er sørget for shuttlebusser hver onsdag og lørdag, for at udvekslingsstuderende også kan komme til supermarkedet og handle, fortæller Diana.
Med sig hjemmefra har hun både sin danske SU og støtte fra Erasmus-puljen. Selve undervisningen betaler hun ikke for, da IBA har en udvekslingsaftale med universitet. Faktisk er det kun hendes eget forbrug, som opsparingen – og hjælpen fra forældrene – skal sørge for at dække.
– Så rent økonomisk er det jo til at overskue. Derfor var det også nu, jeg skulle gribe muligheden for at rejse ud, fortæller Diana.
Også planlægningen har været overskuelig. Diana roser opbakningen fra IBA’s internationale kontor, som har hjulpet med både vejledning og al papirarbejdet. Ansøgningerne er røget præcis de rette steder hen, så Diana har haft ro til at forberede sig på selve turen.
Et af hendes store spørgsmål har været: Får jeg nogle venner, når jeg kommer frem? Og svaret er, at dem har hun fået masser af! Fra Brasilien, Tunesien, Belgien – blot for at nævne nogle lande.
– Man må selvfølgelig søge ud af sin comfortzone. Men det får man også god hjælp til, for lige fra begyndelse er der mange arrangementer, man kan tage til. Det er ret vigtigt, at man gør det. For så snart man møder op til nogle af dem, så kan man ikke undgå at møde alle de andre.
Diana ankom i august. Nu er det allerede oktober, og i midten af december går turen hjem igen.
– Min studietid flyver afsted. Men jeg overvejer at tage af sted igen. For man kan også tage sin praktik i udlandet, og jeg er begyndt at spørge folk herovre, om ikke de kan bruge sådan en som mig, smiler hun.