Hverdagen har ændret sig en hel del for 24-årige Yasmin Michela Hedegreen, mens hun er på studieophold i Sydkorea. Alene tidsforskellen betyder, at hun får fri, når kammeraterne hjemme i Kolding lige er mødt ind på studiet.

Normalt går Yasmin på IBA Erhvervsakademi Kolding, men for tiden er hjembyens godt 62.000 indbyggere byttet ud med de 1,4 millioner, som bor i Daejeon – Sydkoreas femte største by. Her ligger SolBridge International School of Business, hvor Yasmin er på udveksling.

Da hun ankom i august, stod temperaturmåleren på 34 grader. Nu er det vinter og bidende koldt i det luftfugtige område. Så Yasmin har vinterfrakken med, når hun går på restaurant for at spise. Her står den på asiatiske specialiteter som bibimbap, bulgogi og kimchi. Retterne er både lækre og billige. Selv på restaurant betaler hun typisk omkring 40 kroner for et måltid.

– Og vi kan godt spise endnu billigere uden selv at lave maden. Så økonomisk er Sydkorea et rigtig godt land at være studerende i, smiler Yasmin.

 

Yasmin Hedegaard på udveksling i Sydkorea.
Foruden støtten fra EU-programmet Erasmus+ får Yasmin udbetalt sin danske SU, mens hun er i Sydkorea. Hun har også fået et legat fra Knud Højgaards Fond.

 

Ekstra støtte i hverdagen

Alle, som rejser ud, forbereder sig godt hjemmefra. Og Yasmin havde grund til at tænke sig om en ekstra gang. Hun har nemlig diagnosen bipolar, som især er en udfordring, hvis hun bliver stresset.

Heldigvis er der hjælp at hente for udvekslingsstuderende, der har brug for lidt ekstra støtte i hverdagen. Nogle har en diagnose som Yasmin, mens andre måske er ordblinde eller har et fysisk handicap. Er man i den situation, er der nemlig mulighed for at få ekstra tilskud fra Erasmus+ puljen. Den kan alle søge, før de tager på udveksling.

For Yasmin har den økonomiske håndsrækning været en kæmpe hjælp i det daglige.

– Hvis jeg ikke føler mig helt på toppen en morgen, så har jeg råd til at vælge en taxa til skole i stedet for at skulle sidde i en fyldt skolebus, fortæller Yasmin. Hun tilføjer, at en taxa i Sydkorea koster en brøkdel af herhjemme.

Pengene fra Erasmus+ betyder også, at det er en nemmere beslutning at vælge sociale aktiviteter, som er en rigtig god modvægt til hendes diagnose.

– Med den ekstra støtte kan jeg engagere mig i flere spændende ting, end jeg måske normalt ville gøre. Og det er stadigvæk superbilligt, fordi priserne i Sydkorea er meget lavere end hjemme i Danmark, siger hun.

 

Yasmin Hedegaard på udveksling i Sydkorea.
Her er Yasmin på restaurant med en masse venner. Menuen står på bulgogi og små retter som kimchi og ris.

 

Venner i mange lande

Yasmin har en studenterhue og butiksuddannelse bag sig. Men efter nogle år med detailhandel fik hun lyst til et sporskifte. Derfor valgte hun at søge på IBA som multimediedesigner.

– Jeg har altid elsket at tage fotos og lave videoer, så det passer fint sammen med indholdet på uddannelsen, siger hun.

Da hun samtidig er optaget af asiatisk kultur, benyttede hun sig af chancen for at studere kinesisk på IBA efter den almindelige undervisning.

– Og da vi fik mulighed for at søge udveksling, kiggede jeg straks efter studieophold i Asien. Der var meget at vælge imellem, men det var opholdet i Sydkorea, som passede bedst til min uddannelse, fortæller Yasmin.

Valget har hun ikke fortrudt. Hverken hvad angår det faglige eller det sociale. Yasmin har fået mange venner fra forskellige lande. Dem må hun desværre vinke farvel til, når udvekslingen slutter efter fire måneder. Og så alligevel ikke.

– Nej, for jeg har heldigvis fået adresser og aftaler på mange, som jeg skal besøge, når jeg kommer ud at rejse. Så der vil stå en sofa klar til mig i rigtig mange lande.

 

Yasmin Hedegaard på udveksling i Sydkorea.
Under besøget i hovedstaden Seoul bar Yasmin en traditionel hanbok, da hun besøgte paladset.
HAR DU SPØRGSMÅL TIL ARTIKLEN?

Kontakt


John Ahle Petersen
John Ahle Petersen
jape@iba.dk
+45 25 57 72 03
Journalist