

– Hun formåede virkelig at bringe min viden op på et andet niveau. Selvom det var meget svært stof, forstod vi, hvad hun sagde. Der går ikke en dag, uden jeg bruger den viden, hun gav mig. Hun har format og en stærk personlighed, og ingen blev tabt på gulvet.
Sådan lyder den klare besked fra Dorte Blomsterberg, der har haft Ann Damgaard som underviser på IBA Erhvervsakademi Kolding. Hun har kun godt at sige om underviseren, der i årevis har udviklet studerende på IBA’s uddannelser i ledelse.
Og Dorte er langt fra den eneste, der er begejstret for Ann. For indstillingerne er væltet ind. Derfor er Ann én af fem finalister i Årets IBA Underviser 2020.
– Jeg brænder virkelig for at undervise og for, at de studerende rykker sig. Det giver mig energi at tænke på, at de gør en forskel for mange medarbejdere ude i virksomhederne, siger Ann.
Hun er tidligere afdelingsleder i Falck med overordnet ansvar for 86 medarbejdere. Derfor har hun førstehåndserfaring med ledelse og ved, at det er en kompleks størrelse. Hun gør dog en dyd ud af at gøre ledelse spiseligt og forståeligt. Også selvom det ikke er verdens nemmeste stof.
– For mig har det været en god dag, når jeg kan se, at den studerende tænker: ”Yes, det giver mening! Det skal jeg hjem og prøve af.” Derfor prøver jeg også altid at sætte mig ind i den enkeltes situation og tager afsæt i den, så jeg kan gøre det så konkret som muligt, siger Ann.
Og det lykkes for hende, kan man læse i indstillingerne. Også uddannelseschef på IBA’s efter- og videreuddannelser, Lone Hermann, sætter stor pris på Ann.
– Ann er en fantastisk underviser. Hun har altid gode ideer til, hvordan vi kan gøre noget anderledes eller udvikle undervisningen på nye måder, siger Lone Hermann og fortsætter:
– Ann sidder også med det faglige ansvar og hele koordineringen af vores Diplomuddannelse i ledelse – og den er i fuldstændig trygge hænder.
Lige netop tryghed er også noget Ann gør en dyd ud af at skabe hos sine studerende. De sidder nemlig med både personlige og faglige udfordringer i deres funktion som leder.
– Jeg gør meget for at skabe tillid og fortælle, at vi er ligeværdige parter. På nogle måder udleverer man sig selv som leder på sådan en uddannelse, så det er virkelig vigtigt at være lyttende, nærværende og skabe en tryg relation, siger Ann.
Nogle af de samme evner bruger hun også uden for IBA i sit frivillige arbejde som mentor i projektet Lær for Livet, hvor socialt udsatte børn får hjælp til at få både faglige og sociale succesoplevelser, der klæder dem på til en god fremtid.
Generelt er hun drevet af at udvikle andre, så de får succes. Men hun står på ingen måde stille selv. Hun mødes blandt andet med sit netværk for at læse og tale om ny litteratur og deltager i diverse konferencer. Og så er hun heller ikke bange for at spørge efter feedback.
– Jeg evaluerer mig selv hver dag. Jeg spørger de studerende, hvad der har fungeret godt eller mindre godt, og man skal selvfølgelig være klar til at modtage kritik. Det gør jeg både for min egen udvikling og for de studerendes skyld. For vi skal udvikle os sammen, siger hun.
Født i 1964.
Ann er primært vokset op i Videbæk i Vestjylland og bor i dag i Kolding.
Uddannet Cand.merc. i international afsætning.
Ann er lektor og underviser på IBA’s lederuddannelser. Hun har det faglige ansvar for Diplomuddannelse i ledelse og står samtidig for koordineringen af den.
Løbende i gang med forskellige forskningsforløb – blandt andet et helt nyt om bæredygtig ledelse.
Hun er gift og har tre voksne børn, der alle er flyttet hjemmefra for at studere.
Tidligere afdelingsleder i Falck.
Tidligere badmintonspiller og træner. Nu aktiv med lange gåture med veninderne og ture til fitnesscentret.
Frivillig i ”Lær for Livet”. Bidrager både i organisationen og som mentor for et ungt menneske.
I 2019 stiftede Uddannelses- og Forskningsministeriet en underviserpris, der hvert år bliver uddelt til én underviser fra de i alt 8 danske erhvervsakademier.
For at finde vores egen kandidat til prisen har vi på IBA oprettet den lokale konkurrence Årets IBA Underviser.
Baseret på indstillinger fra studerende på både fuldtidsuddannelserne og efter-videreuddannelserne bliver der blandt underviserne udvalgt 5 finalister til vores lokale pris.
Ann Damgaard
René Boisen
Lars Bach
Kelli Terkelsen
Stefan Eberle
En lokal jury finder vinderen af Årets IBA Underviser. Den vinder sender vi videre til den landsdækkende jury, som skal vælge den endelige vinder af underviserprisen blandt de 8 lokale vindere fra landets erhvervsakademier.
Vinderens navn bliver afsløret ved en prisoverrækkelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2021.
I 2021 vandt IBA’s Lars Bach Undervisningsprisen. Læs mere her.
Præmien til den landsdækkende vinder er en halv million kroner. 200.000 kroner som en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende akademi.