

Når den danske astronaut Andreas Mogensen næste gang rejser ud i rummet, har han en 3D-printer med på rejsen. Planen er, at han skal afprøve at printe metaldele i vægtløs tilstand. For 3D-print er uden tvivl en nøgle til fremtiden. Det gælder både på en rummission og for tusindvis af virksomheder verden over.
Derfor glæder det også Morten Bjørn Hansen, direktør hos Business Kolding, at IBA Erhvervsakademi Kolding efter sommerferien åbner for uddannelsen af de første professionsbachelorer inden for industriel 3D-print. Det er den første uddannelse af sin art i Danmark.
– Alle produktionsvirksomheder kommer til at forholde sig til 3D-print inden for de kommende år, fastslår Morten Bjørn Hansen.
Han bakkes op af en grundig rapport, som Business Kolding har fået lavet. Den undersøger behovet for den nye uddannelse i 3D-print hos virksomheder som blandt andre Lego, Danfoss, Alfa Laval, Grundfos og Velux. I alt 155 virksomheder har deltaget i analysen. Halvdelen anvender allerede teknologien i dag, og endnu flere forventer, at 3D-print bliver en del af deres hverdag i løbet af få år.
Teknologien bliver typisk brugt til at skabe prototyper eller komponenter i produktionen.
– Derfor er der grund til at få oprettet den nye uddannelse på IBA for at prøve af, om ikke vi kan blive førende inden for en ny måde at tænke produktion på i Danmark, siger Morten Bjørn Hansen.
Han påpeger, at tiden lige nu er ideel – ganske vist på en trist baggrund. Men både coronakrisen og krigen i Ukraine har vist, hvor sårbar virksomhederne er, når det gælder forsyningssikkerhed.
– Det havde man ikke tænkt så meget over for bare tre-fire år siden. Men forsyningssikkerhed er blevet en ekstra linje på regnearket i mange virksomheder, siger Morten Bjørn Hansen og nævner selv et eksempel:
– Vi har jo set, at en stor bilproducent som BMW er blevet ved med at kunne levere biler under coronakrisen, fordi mange af deres komponenter bliver 3D-printet i Tyskland, mens andre konkurrenter har været afhængige af at få leveret bildele fra Østen.
På den nye uddannelse lærer de studerende en lang række teknikker inden for 3D-print. De lærer både at analysere, designe og konstruere, og de får indsigt i et område, der er under konstant udvikling i disse år.
– Personligt synes jeg, det må være fascinerende for de unge at komme til at arbejde med de nyeste teknologier. Og jeg er ret sikker på, at hvis man får den her viden, så vil man stå stærk på arbejdsmarkedet både herhjemme og i udlandet. Vi ved, at 3D-print blandt andet er meget efterspurgt i lande, der producerer biler og fly, så hvis man drømmer om en international karriere, er IBA’s uddannelse et godt bud på at komme videre, siger Morten Bjørn Hansen fra Business Kolding.