Når Saru Parajuli møder til undervisning hos IBA Erhvervsakademi Kolding, er hun over 6000 kilometer hjemmefra. Normalt bor Saru nemlig i Nepal. Hun er rejst den lange vej hertil, fordi hun virkelig har drømt om at tage en uddannelse i Danmark.

– Uddannelse er det vigtigste for mig. Det er en investering i min fremtid. Og samtidig ville jeg gerne opleve et nordisk land. Jeg kunne også have valgt at studere i USA eller England, men som nepaleser kender vi meget til deres kultur i forvejen. Danmark var et mere eksotisk valg for mig, smiler hun.

 

Foto af saru, der gør rent
Saru Parajuli arbejder for Partners Service, som har rengøringskontrakter med andre virksomheder.

 

Den 23-årige nepaleser læser en bachelor i International Business Management. Hun håber, at hun kan tage resten af uddannelsen her i Kolding. Og hvis alt går vel, vil hun også tage sin toårige master i Danmark.

Det er uddannelser på et højt fagligt niveau, som i sig selv kan være udfordrende. Men for Saru er der også en anden udfordring, der trænger sig på – nemlig økonomien. Fordi hun ikke er EU-borger, skal hun selv betale for sin uddannelse på IBA. Hun modtager heller ikke SU og skal også skaffe penge til husleje og mad.

 

Foto af Saru
Hendes mand har læst en master-uddannelse hjemme i Nepal, og Saru håber, at parret kan blive i Danmark, så hun kan læse en master her i landet.

 

Derfor er hun glad for, at det er lykkedes hende at få et rengøringsjob hos Partners Service. Her arbejder hun 11 timer om ugen ved siden af sine studier på IBA. Selv om det ikke rækker til alle hendes udgifter, er det en væsentlig basis under hendes økonomi.

– Det tog mig en måned at skaffe mig dét arbejde. Det var virkelig hårdt, for jeg travede hele Kolding rundt for at spørge, om nogen havde et job til mig. På én dag nåede jeg at søge 40 steder, fortæller Saru.

De fleste firmaer havde ingen ledige stillinger, men hos andre strandede det på, at Saru ikke taler dansk. Derimod taler hun engelsk, og det rækker heldigvis fint i det rengøringsfirma, hvor hun endte med at få job.

 

Saru taler både nepalesisk, hindu og engelsk. Hun prøver også at lære dansk, men hun synes, at det danske sprog er svært at fange.

 

Uddannelse er en nøgle

Hun bor centralt i Kolding med sin mand, som er vikar på et lager. De håber begge på, at han får en mere fast stilling, så de ikke behøver at trække på de reserver, de har med hjemmefra. I Nepal har Saru arbejdet på et forsikringskontor, mens hendes mand var ansat i et marketingjob.

– Jeg vil noget med mit liv, og uddannelsen er nøglen til, at det lykkedes. Jeg har ingen børn endnu, men hvis jeg får succes, så bliver livet også nemmere for dem, siger Saru.

 

Det var en svær opgave at få et job i Danmark. Men det kan også være meget svært hjemme i Nepal, forklarer Saru. ’Men jeg lader ikke problemer stoppe mig. Mit mål er, at jeg både vil arbejde og studere’, siger hun.
HAR DU SPØRGSMÅL TIL ARTIKLEN?

Kontakt


John Ahle Petersen
John Ahle Petersen
jape@iba.dk
+45 25 57 72 03
Journalist