

48-årige Jesper Outzen er modtager af titlen som Årets IBA Underviser. Det skyldes ikke mindst hans ihærdige indsats for at inddrage generativ kunstig intelligens (AI) i undervisningen.
Jesper underviser på akademifaget ”Anvendelse af kunstig intelligens”, som han selv har udviklet fra bunden. Men han dukker også op som gæsteunderviser på andre fag, da IBA har som ambition, at AI skal indgå som en del af undervisningen på samtlige uddannelser.
– Mit udgangspunkt er, at jeg betragter mig selv en studerende, der lærer hele tiden og bliver klogere. Det betyder, at jeg også skal være nysgerrig, ihærdig – og skal have plads til at begå fejl, fortæller Jesper, som ved siden af sin undervisning arbejder med to forskningsprojekter: Nye AI-forløb på EVU-området samt undersøgelse af de studerendes teknologiforventninger.
Med hæderen følger, at Jesper nu er med i opløbet om Undervisningsprisen 2025, der uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet blandt kandidater fra landets otte erhvervsakademier. Prisen har som formål at hylde værdien af god undervisning.
Jesper er udvalgt af en enig jury, som bl.a. har bestået af to studerende, et byrådsmedlem og IBA’s bestyrelsesformand Jørn Pedersen.
Det er Jespers egne studerende, der har indstillet ham i konkurrencen. De roser ham både for undervisningens høje faglige niveau, hans kreative formidling – og hans gode humør. En af indstillingerne slutter således: ”Hvis der var en Oscar for undervisere, så skulle Jesper have den”.
– Jeg elsker mit fag. Og jeg elsker dét at undervise. Det får mine to største interesser til at smelte sammen – nemlig viden om ny teknologi og nysgerrigheden på andre mennesker, fortæller Årets IBA Underviser.
Jesper er oprindelig fra Løgumkloster og er udlært tøjsælger i en strøgforretning i Tønder. Siden fik han interesse for digitalisering, hjemmesider, sociale medier og ny teknologi. Han er blandt de første i landet, som fik en uddannelse som multimediedesigner. Siden har han blandt også bestået en Master inden for oplevelsesledelse.
Mange kender også Jesper som foredragsholder. Foruden de rent faglige foredrag er han jævnligt rundt med sit foredrag ”Tillykke med min sygdom”, som tager afsæt i hans kroniske diagnose som hjertepatient.
Andre har helt sikkert mødt Jesper på jordbærmarken. For sammen med sin hustru, Nanna, har han i flere år drevet Kobbersted Jordbær, som ligger i sammenhæng med familiens hus i Kobbersted nær Hejlsminde Nor. Til sommer står her 15.000 bær og venter på plukkelystne kunder.
Underviseren har to drenge på 7 og 11 år sammen med sin hustru.
I 2019 stiftede Uddannelses- og Forskningsministeriet en underviserpris, der hvert år bliver uddelt til én underviser fra de i alt 8 danske erhvervsakademier. Undervisningsprisen har til formål ”at anerkende den store betydning, som inspirerende, inddragende og nytænkende undervisere har for de studerende”.
For at finde vores egen kandidat til prisen har vi på IBA oprettet den lokale konkurrence Årets IBA Underviser.
De studerende kan indstille deres underviser både på fuldtidsuddannelserne og efteruddannelserne. En lokal jury finder vinderen af Årets IBA Underviser blandt de mange indstillinger.
Den lokale vinder sender vi videre til den landsdækkende jury, som skal vælge den endelige vinder af Underviserprisen blandt de 8 lokale vindere fra landets erhvervsakademier.
Vinderens navn bliver afsløret ved en prisoverrækkelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.
I 2021 gik Lars Bach hele vejen og vandt Undervisningsprisen. Læs mere her
Præmien til den landsdækkende vinder af Undervisningsprisen er en halv million kroner. 200.000 kroner som en personlig hæderspris til underviseren, og 300.000 kroner til at udvikle det gode og engagerende undervisermiljø på det vindende akademi.