

Dette er en ældre artikel. De personer, der er skrevet om, er nu kun nævnt med fornavne. Du kan derfor heller ikke længere se portrætbillederne, der tidligere indgik i artiklen.
Med IBA-praktikant, Mette, hjælp leverer NORD nu fredagsmad til familien Danmark – uanset om den kommer hjem fra arbejde i Skagen eller i Gedser.
Siden 2013/2014 har den nytænkende madproducent, NORD, leveret deres egen Fredagsbox, som består af 8-12 NORDiske småretter, til alle i Kolding via sin mobile Foodtruck. De leverer også til store begivenheder som Skanderborg Festival og de leverede backstage til det internationale Melodi Grand Prix i København i 2014.
Den økologiske madvirksomhed havde al tid haft lyst til brede sig. Visioner om at sælge deres økologiske måltider til hele Danmark og Tyskland.
Med hjælp fra IBA-praktikant Mette tog NORD de første solide skridt i den retning.
Mette har sammen med NORDs idémager, Annette, udviklet en ny Tapasbox som holder sig frisk fra den bliver pakket i Kolding torsdag eftermiddag til den spises i familiens skød fredag aften.
Boxen bliver sat på køberens dørmåtte i en nyudviklet flamingokasse med engangs-køleelementer. Leveringen foregår over hele landet fredag mellem klokken 8.00 og 16.00.
Det kan lade sig gøre, fordi NORD har indgået et samarbejde med Post Nord (det tidligere Post Danmark red.) Køberne bestiller på NORDs website senest torsdag middag. Herefter pakker NORD Tapasboxene og leverer dem hos Post Nord i Kolding få timer senere. Post Nord sørger herefter for at få den økologiske fredagsmad ud til købere i hele landet.
For at finde de retter, som kan holde sig friske og serveringsklare i mere end et døgn har den markedsføringsøkonom-studerende, Mette, kørt rundt med flere eksemplarer af Tapasboxene i bagagerummet i 24 timer.
Herefter har hun sammen med NORDs øvrige ansatte pakket dem ud, smagt og studeret maden nøje. For hvordan har et døgns transport påvirket indholdet? Nogle salater viste sig at være for vandholdige. Og NORDs meget solgte flagskib, de seks stykker rugbrødstapas i Fredagsboxen, viste sig at tørre ud og ryste fra hinanden undervejs.
Så nej – de nye Tapasboxe, som nu gør danskernes begyndelse på weekenden lettere, har deres helt eget unikke indhold. Retterne passer perfekt til vilkårene. Hver ret er pakket for sig, så den kan stilles frem på bordet hos køberen i perfekt stand. Hvis pynten er et stykke bredbladet persille, så er det stykke pakket for sig – og lige til at lægge på, når kassens indhold serveres.
Mette er ved at revne af stolthed over, at hun kunne gøre en forskel i sin praktik. Så hun var slet ikke i tvivl om, at hun skulle indstillet sit praktikophold til Årets IBA Praktik.
At opholdet nu er udvalgt blandt 57 indstillinger til finalen er indehaver af NORD, Annette, utrolig glad for:
– Det gør mig stolt, at vi evner at udvikle vores travle virksomhed og samtidig formår at behandle vores ansatte så godt, at de indstiller os til en pris som denne. Dejligt at vi er flere, som er med til at udvikle NORD.
Da Mette skulle finde det rigtige praktiksted, som skulle hjælpe hende med at færdiggøre uddannelsen som markedsføringsøkonom, gik hun efter en iværksætter:
– Jeg har selv en iværksætter i maven og drømte om at kunne være innovativ i min praktik. Og samtidig har jeg i flere år arbejdet som tjener, så jeg kender en del til madbranchen, siger Mette, der faldt pladask for NORD, da hun mødte Annette til ”speed-dating” på IBA.
Interessen var gensidig og Mette ønske om at gøre en forskel, tog den travle forretningskvinde Annette imod med kyshånd. Hun ville gerne øge kendskabsgraden til NORDs retter og havde så gode erfaringer med IBA-praktikanter, at hun netop havde ansat den første af dem i sin administration.
– Vi er en nystartet virksomhed, som lytter meget til vores forbrugere og hele tiden udvikler på vores produkter. Men som iværksætter sidder jeg jo meget alene, så jeg har nu af flere omgange været heldig at få nogle dygtige IBA-studerende i praktik, som jeg har kunnet spare med, siger Annette.
Den passionerede ejer af NORD, har lært Mette en masse:
– Jeg har fået lov at tage ansvar . Annette har en energi ud over det sædvanlige. Hun arbejder med en gejst, som jeg ikke har oplevet andre steder. Det har været helt enestående at udvikle ideer, som de her Tapasboxe sammen med hende.
Ideen med at skabe et sundt alternativ til Fast Food har Annette hjerne arbejdet med i årevis. Hun går meget op i, at NORDs mad ser ”ordentligt” ud og strutter af sundhed. Dog uden at være fanatisk:
– NORD leverer ernæringsrigtig street food. Folk skal vælge mad fra os, fordi de ved, at det er godt for dem selv. Men det skal også være i orden at køre på Mac Donalds ind i mellem, for vi er ikke fanatiske.
Iværksætter Annette har tidligere været franchiser med flere 7-Eleven butikker på Sjælland sammen med sin mand, Peter.
Efterfølgende grundlagde og drev Annette vikarbureaet ”Focus People” i Kolding sammen med kompagnonen Brit Forsberg i 12 år.
I NORD har indehaver Annette to fastansatte faglærte i køkkenet, en i administrationen og et hav af timelønnede, som passer Foodtrucken og hjælper med at producere mad i køkkenet.
Læs mere om uddannelsen som Markedsføringskonom