

23-årige Nahida Aktere har netop haft sin første studiedag i Kolding. Hun er fra Bangladesh og glæder sig til de næste tre år, hvor hun skal studere på IBA Erhvervsakademi Kolding.
– Jeg glæder mig til at lære en masse om den danske kultur. Og så har jeg altid drømt om at læse økonomi og business, og passer perfekt med mit nye studie her, siger Nahida.
Hun er blandt de 250 unge fra lande som Nepal, Indien og Bangladesh, der er optaget på helt nyt fuldtidsstudie på IBA. De skal læse en treårig ‘Bachelor of Science in International Business Management’. Det er den 6. uddannelse, som IBA nu udbyder i et tæt samarbejde med Coventry University.
De unge betaler selv for både uddannelse og leveomkostninger, mens de studerer her, for de kan ikke få dansk SU.
Den nye uddannelse forbereder de unge på en karriere inden for ledelse og forretningslivet. Og uddannelseschef Peter Lei håber, at nogle af de unge vil ende med at veksle deres uddannelse til et fast job i Danmark.
– Det bliver vi klogere på om tre år, når det første hold er færdig. Men vi kan garantere allerede nu, at det er nogle veluddannede unge, som kommer til at afslutte deres bachelor her hos os. Og dér ved vi jo alle sammen godt, at dem bliver der mere og mere efterspørgsel på i det danske samfund, siger Peter Lei.
De nye studerende er unge mennesker i 18-20-års alderen. De fleste kommer til at bo i Kolding, men der vil formentlig være nogle, som foretrækker at pendle fra København eller andre danske byer.
– Uanset hvad så vil de studerende være synlige i Kolding. De skal være her i tre år, så nogle vil selvfølgelig deltage i sportsklubber og være en del af det almindelige byliv, fortæller uddannelseschef Peter Lei fra IBA.
Den nye uddannelse falder helt i tråd med den internationale profil, IBA ser som en vigtig del af sit dna. Det understreger Jeanette Lemmergaard, som er rektor:
– Vi er overbeviste om, at både vores danske og udenlandske studerende har stor glæde af de impulser, som helt naturligt opstår i et internationalt studiemiljø.
I forvejen har IBA godt 300 internationale studerende, som i gennemsnit er nogle år ældre. De tager uddannelse på bachelor- eller Master-niveau, men er her blot et år ad gangen. Her er også tale om studerende, der selv betaler for deres uddannelse, og som heller ikke modtager dansk SU.
– Når unge rejser fra eksempelvis Asien og betaler en bacheloruddannelse i Kolding, så skyldes det blandt andet en kombination af eventyrlyst, at IBA har et godt, fagligt omdømme og det trygge, danske samfund. Det sidste er ingen selvfølge i alle lande, så det bliver ofte fremhævet af de internationale studerende, der går på IBA, forklarer Peter Lei.