

Sådan! Plakaten hænger, som den skal. Og det bliver den ved med.
Dermed er opgaven perfekt løst for de studerende på IBA Erhvervsakademi Kolding. I løbet af undervisningen har de nemlig udviklet to velfungerende prototyper, som begge kan holde en plakat fast på væggen. Det har hidtil været lidt af et problem på IBA, hvor alle vægge er beklædt med elegante træ-lameller, som ikke må gennemhulles af søm, skruer eller tegnestifter.
– Vi står ofte i den situation, at studerende afslutter et projekt med plancher, som skal op at hænge. Det er bare ikke så nemt, når vi har trælameller på alle vores vægge. Vi har forsøgt os med snoreophæng, men vi var på udkig efter en smartere løsning, fortæller Finn Madsen, som er pedel på IBA.
Derfor stillede han opgaven til IBA’s hold af produktionsteknologer på 1. semester. De arbejder blandt andet med innovation og konstruktion, så det var en opgave lige for dem.
Og efter en uge havde to grupper udtænkt, beregnet og fremstillet hver deres prototype. Begge er blevet 3D-printet i en håndfuld eksemplarer hos IBA Nexttech, som er IBA’s afdeling for 3D-print teknologi.
Herefter gik opgaven videre til de studerende på Industriel 3D-print-uddannelsen. De har brugt deres specialviden til at forfine modellerne, så bæreevnen er styrket, og prototyperne har fået et mere færdigt udtryk.
– Vi har taget udgangspunkt i deres design. Men vi har udviklet på prototyperne, så bæreevnen er styrket. Vi har også finpudset dem, så de ser pænere ud at have hængende, fortæller Dorte Krogh-Ehler, der læser en professionsbachelor i Industriel 3D-print.
Og resultatet? Det er lige noget, som Finn Madsen kan bruge i sit arbejde som pedel. Han var imponeret, da modellerne blev testet. Begge klemmes nemt fast på trælamellerne, de har et meget fint greb og får plakaterne til at blive hængende. De kan også snildt bruges til ophæng af andre genstande.
– Så begge produkter er fantastiske. De løser helt sikkert det problem, vi har haft, siger han.
Måske slutter historien endda ikke her. Nu bliver det nemlig overvejet, om der er basis for at sætte de to prototyper i produktion.
– Projektet har været et godt samarbejde mellem to af vores uddannelser. Måske skal vi også prøve at koble et hold markedsføringsøkonomer på, så vi kan få vurderet, om der mon er et marked derude for vores to løsninger, siger Flemming Lassen, som underviser på Produktionsteknolog.