

– Jeg føler mig hjemme i tal.
Sådan lyder den helt korte udgave, når 23-årige Camilla Cecilie Barrett skal beskrive, hvorfor hun har valgt en karriere som revisor.
Og det har faktisk været sådan siden folkeskolen, hvor matematik var favoritfaget, som hun altid så frem til.
– 2 og 2 giver altid 4 – uanset hvordan du vender og drejer det. Og det passede mig perfekt, at det ikke var noget, man selv skulle sidde og fortolke, siger Camilla.
Der er også et andet sted, hun føler sig rigtig godt hjemme. Og det er hos rådgivnings- og revisionsfirmaet BDO i domkirkebyen Haderslev, hvor hun siden august 2022 har været i praktik som en del af sin uddannelse som Finansbachelor. Når hendes sidste eksamen er overstået, beholder hun bare sit skrivebord i firmaet, for blækket er for længst tørt på kontrakten om en kommende trainee-stilling. Aftalen faldt på plads allerede i november.
– Vi klikkede rigtig godt fra begyndelsen, så det var helt oplagt for begge parter, siger hun.
Camilla studerer hos IBA Erhvervsakademi Kolding, og hun har valgt at indstille sin praktik til titlen som Årets IBA Praktik 2023. Indstillingen var så overbevisende, at Camilla og BDO nu er blandt de fem, der er gået i finalen.
Én af årsagerne er, at BDO lige fra første samtale har omfavnet, at Camilla er ordblind. Det var hun selv helt åben omkring, da hun søgte praktikken, og revisorfirmaet reagerede prompte med at bestille licens til et ordprogram, der kan hjælpe Camilla i hverdagen.
– Det er virkelig pænt af dem. Mit største problem er, at jeg læser langsomt, så nu kan jeg tage hovedtelefoner på, og så sørger ordprogrammet for, at teksterne bliver læst højt for mig.
Som ordblind var det naturligt for Camilla at vælge en karriere med tal. Men faktisk havde hun også et andet oplagt valg. Hun har nemlig altid været kreativ og elsker at arbejde med sine hænder. Hun klipper gækkebreve til farmor, knytter selv armbånd, dekorerer adventskranse, designer bordkort, fremstiller origami-dyr – ja, alt muligt kan fange hendes interesse.
Lige nu er hun for eksempel ved at lære at hækle. Det skyldes et besøg i Bilka, hvor hun spontant købte en flagguirlande, man skal hækle selv. Det kræver ”blod, sved og tårer” at mestre hæklepind og garn, medgiver hun:
– Men jeg elsker alle former for design. Og det passer mig helt perfekt, at det er noget, jeg kan se frem til i min fritid. For jeg elsker mit arbejde her hos BDO – og så har jeg det kreative at hygge mig med, når jeg holder fri.
Det var et åbent hus-arrangement hos IBA, der sporede Camilla i den rigtige retning, efter hun havde fået studenterhue i 2019 og overvejede sit næste skridt. Da landet var ramt af corona, foregik det online, da hun besøgte IBA og mødte underviserne på Finansbachelor.
– Det fangede mig med det samme, at uddannelsen åbner så mange døre indenfor finans. Det er lige meget, om du vil arbejde med bank, forsikring, pension, ejendomshandel eller revision, siger Camilla, som hurtigt fik interesse for at blive revisor. Det fag kunne hun straks se sig selv i:
– Det tiltaler mig, at der er så bred en vifte af emner, som man kan vælge at specialisere sig inden for, når man arbejder med revision. Og så kan man stoppe, hvor man har lyst. Nogle har selvfølgelig lyst til at læse videre til statsautoriseret revisor, men det er jo ikke et krav til alle, siger Camilla.
Hun begyndte på IBA i 2020, og uddannelsen til Finansbachelor har ikke skuffet hende. De mange nye fag – for eksempel erhvervsøkonomi, økonomistyring og privatøkonomi – sidder lige i skabet i forhold til Camillas interesser.
– Jeg oplevede det hele som nyt, spændende og udfordrende. Når jeg sammenligner med den matematik, som jeg kendt fra folkeskolen og hf, så er det tal, der pludselig kan noget helt nyt, fortæller hun.
Praktikken hos BDO begyndte med rundstykker og en tale. Så er man godt i gang.
– Allerede efter to uger arbejdede jeg med opgaver for rigtige kunder. Selvfølgelig bliver det tjekket igennem af en kollega, men jeg synes alligevel, at det var en stor tillidserklæring fra firmaet, husker hun.
Siden er det gået slag i slag med opgaver, der presser hendes faglige viden. Det passer Camilla helt perfekt.
– Men i starten var jeg godt nok træt, når jeg tog hjem fra arbejde, smiler hun.
Og mens den faglige læringskurve blot er gået opad, så er det sociale samvær fulgt med. Revisorerne i Haderslev kan blandt andet sætte flueben ved julebingo, brætspilsaften, fredagsbar, fælles udflugter og foredrag med Rasmus Tandholdt.
– Vi har mange sociale arrangementer, og der er altid stor opbakning, siger Camilla, der selv tog initiativ til at indføre drillenisser på kontoret i løbet af december.
Med det resultat at hendes eget skrivebord og stol var pakket ind i gavepapir, da hun kom en morgen. Selv hendes computermus havde drillenissen husket at pakke omhyggeligt ind.
Foruden Camilla er der følgende fire finalister: