For blot få år siden blev droner opfattet af mange som et legetøj for dem, der i forvejen hyggede sig med modelflyvere i fritiden. Men droner er langt mere end det. De er rykket indenfor på mange virksomheder, hvor de professionelt og sikkert kan løse opgaver, der gør hverdagen nemmere.

Og googler man ”droner” på internettet, er budskabet da også enslydende overalt: Der bliver flere og flere droner i Danmark. Og i tusindvis af dem vil blive benyttet i en kommerciel sammenhæng.

Drone til inspektion

Drone til inspektion er et valgfag på akademiuddannelsen til Energiteknolog. Valgfaget giver 5 ECTS-point. De øvrige valgfag på uddannelsen, som udbydes på IBA, omhandler blandt andet energiformer, solceller og varmepumper.

Foto af Eli Krogsholm, der flyver med en drone foran IBA's bygning
Eli Winther Krogsholm er IT-projektleder på IBA, hvor han også underviser i brug af droner. På uddannelsen lærer man blandt andet om, hvor og hvordan man må sætte sin drone op – også i bynære omgivelser.

 

– Vi har stadig kun set begyndelsen, for mange virksomheder har endnu ikke gjort sig klart, hvad de kan bruge droner til i deres hverdag, siger Eli Winther Krogsholm, der er IT-projektleder på IBA Erhvervsakademi Kolding.

Her underviser han også i brug af droner. På IBA er ”Drone til inspektion” et tilbud til alle med interesse, og det er samtidig et valgfag på akademiuddannelsen til Energiteknolog. Deltagerne får blandt andet mulighed for at afprøve det ganske brede udvalg af droner, som akademiet råder over. Det er droner med forskellige egenskaber, der hver for sig er velegnede til at løse særlige opgaver.

 

Effektivt og mere sikkert

Eli Winther Krogsholm fik selv sin første drone for fem år siden, og det har hurtigt udviklet sig fra ren hobby til en professionel interesse. For selv om det helt elementært er supersjovt at flyve med drone, så er det også en teknologi, som Eli ser en mængde af muligheder i.

Foto af Eli
Med en drone er det hurtigt og nemt at inspicere både tag og facader. Det kan for eksempel være relevant til udbudsmateriale og 1 års og 5 års gennemgang efter afleveret projekt.

 

– For mange virksomheder vil der uden tvivl være en økonomisk gevinst i at bruge droner, vurderer Eli og uddyber:

– Hvis man for eksempel skal inspicere en bygning, en bro eller et naturområde, så kan det gøres langt mere effektivt og hurtigt, hvis man benytter sig af en drone. Og så er det samtidig langt mere sikkert, end hvis man eksempelvis sender et par mand op i højden for at undersøge en bro eller en vindmølle, siger Eli Winter Krogsholm.

 

En fordel for mange

Det er stadig bestemte brancher – det gælder eksempelvis medier, byggebranchen og ejendomsmæglere – der i særlig grad har taget dronerne til sig, men Eli vurderer, at flere og flere vil øjne muligheden for, hvad droner kan bruges til i den hverdag, de arbejder i.

– Der er talt og skrevet meget om, at droner skal til at bringe pizzaer og varer ud, men jeg tror nu, at det har lange udsigter. Til gengæld kan jeg forestille mig mange andre arbejdsopgaver, hvor det vil være en fordel at benytte droner, siger Eli.

Foto af Eli
Det forventes, at droner i de kommende år vinder indpas i mange brancher, fordi de er formidable til at få overblik på steder, hvor det ellers er vanskeligt og dermed ofte bekosteligt at komme til.

 

Det gælder ikke mindst for dem, der har store inspektionsopgaver. Og det gælder både i det private og det offentlige, hvor man i nogle tilfælde har omfattende mængder af bygninger eller store naturarealer, der skal undersøges, overvåges eller kortlægges.

– Selv hvis du har en opgave med at tælle dyr ude på en mark, er dronerne meget velegnede, for du får meget hurtigt det overblik, du har brug for. Og sådan er der adskillige eksempler på, at dronerne kan gå ind og hjælpe i hverdagen, hvis man på den ene eller anden måde arbejder med inspektion, forklarer Eli.

 

Gevinst i hverdagen

På IBA’s uddannelse får de kommende drone-piloter blandt andet praktisk erfaring i at flyve med droner, de får indsigt i at vurdere sikkerheden og planlægge flyvningen, og de dykker ned i reglerne for droneoperationer.

– Mange tænker på droner som noget, der er sjovt at lege med, men på uddannelsen kommer vi grundigt omkring, hvordan droner bruges erhvervsrettet og giver en gevinst i hverdagen, siger IBA’s underviser i droneinspektion.

HAR VI VÆKKET DIN INTERESSE?

Få mere information

Undervisningssituationer på efteruddannelserne på IBA

 

Karrieremøde & uddannelsesplan

Går du med drømme om uddannelse eller opgradering inden for dit fag? Eller har du lyst til et brancheskifte, jobskifte eller en helt ny karriere?

Et uforpligtende karrieremøde kan være det rigtige for dig.

Læs mere om karrieremøde

Realkompetencevurdering mellem underviser og studerende på IBA

 

Realkompetencevurdering

Har du viden og erfaringer, men aldrig fået et papir på det? Og er du interesseret i at komme i gang med en efteruddannelse på akademi- eller diplomniveau?

Så bør du overveje at få lavet en realkompetencevurdering (RKV).

Hør om dine muligheder for merit her

Undervisningssituationer på efteruddannelserne på IBA

 

Økonomisk tilskud til efteruddannelse

Mange har mulighed for at søge tilskud til deres efteruddannelse via OmstillingsfondenKompetencefondeStatens Voksen Uddannelsesstøtte og Tryghedspuljen.

Derfor har vi samlet de vigtigste oplysninger, så du ikke risikerer at overse muligheden

Læs mere om dine muligheder her

Karina Vesterager

 

Skræddersyede uddannelser til virksomheder

Få et specialdesignet uddannelsesforløb for hele virksomheden eller et uddannelsesforløb til den enkelte medarbejder.

Vi tilretter det, så det passer bedst muligt ind i jeres hverdag og jeres forudsætninger.

Få et stræddersyet forløb til jeres virksomhed

Billede af Morten Kier

 

Eksamensangst? Der er hjælp at hente

Du er ikke alene. Der er en del voksne studerende, som frygter eksamen.

Men der er hjælp at hente, og derfor hjælper Morten Kier studerende på efteruddannelserne med at overkomme angsten.

Læs mere om eksamensangst her
HAR DU SPØRGSMÅL TIL ARTIKLEN?

Kontakt


Britt Johnsen
Britt Johnsen
bhjo@iba.dk
+45 41 39 37 43
Kommunikationschef
John Ahle Petersen
John Ahle Petersen
jape@iba.dk
+45 25 57 72 03
Journalist

Vil du ha´mere viden?

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Interesser
*Feltet er påkrævet.
Ved at tilmelde dig nyhedsbreve fra IBA Erhvervsakademi Kolding accepterer du, at vi indsamler, behandler og opbevarer oplysninger om dig. Læs hvordan vi behandler dine oplysninger.
Jeg er ikke en robot

Billede af Christian Veng og kollega