

Inden Mergim Beqaj trådte ind ad døren hos Danske Bank i Kolding, var han lidt i tvivl, om han ville passe ind. En ung gut på 22 år blandt ældre og væsentligt mere rutinerede rådgivere, chefer og andre kolleger. Ville han komme til at spille en rolle? Det gjorde han i høj grad. Både takket være praktikpladsen og ham selv.
Faktisk passede finansbacheloren så godt ind, at han nu efter et vellykket praktikophold har sikret sig et fuldtidsjob i en stilling, han har drømt om i årevis.
Praktikopholdet indstillede han til Årets IBA Praktik, og den gode indstilling har sendt ham i finalen og blandt de fem bedste.
Når Mergim Beqaj gik forbi en bank som dreng, var han draget af miljøet. Han kiggede ind ad vinduerne og drømte om, at han en dag var en af dem, der sad foran computeren, med telefonen i hånden eller i samtale med kunder. Den fodboldglade dreng talte med sin far om, at det kunne være fedt at blive både fodboldspiller og bankmand. Og sådan er det stort set blevet.
Godt nok spiller han ikke fodbold i Superligaen, men stadig på et højt niveau i Serie 1. Og samtidig har det givet ham tid og mulighed for at være i Superligaen i arbejdssammenhæng. Sådan har han det i hvert fald med sit glimrende praktikophold hos Danske Bank, som nu er i finalen i Årets IBA Praktik.
– Det har virkelig været godt. Jeg har fået meget mere ansvar end forventet, og der har været tro på mig hele vejen. Hele mit praktikophold har bare været godt planlagt og gennemtænkt, siger Mergim, der efter sin praktik har fået studiejob og arbejder i banken torsdag og fredag, siger Mergim.
Hos Danske Bank har de også været glade for IBA’eren. Tanja Broch er souschef hos Danske Bank i Kolding og gav efter nogle gode samtaler Mergim praktikpladsen. Det har hun ikke fortrudt.
– Hvis jeg kunne indstille årets praktikant, havde jeg indstillet ham. Han er fantastisk dygtig. Mergim udstråler energi og lyst til at være her. Og det betyder meget. Jeg kan mærke, at han rigtig gerne vil. Så kommer man langt. Jeg er virkelig stolt af, at han har indstillet os, siger Tanja Broch.
I løbet af sit praktikophold har Mergim været forbi alle afdelinger og fået et godt indblik i, hvad det vil sige at arbejde i en bank. Han har løst mange forskellige opgaver og er gået til dem med den indstilling, at det skulle han nok klare. Også selvom det gav lidt sommerfugle i maven på forhånd.
Særligt da han lidt usædvanligt blev spurgt, om han ville holde oplæg på vegne af banken, kom han ud af sin comfort zone. Men han takkede ja. Både fordi han så det som en stor tillidserklæring og en mulighed for at lære og bevise over for sig selv og andre, at han godt kunne løse den opgave.
Han startede med at være afsted sammen med en kollega, hvor han både lyttede med og selv deltog med nogle slides. Senere stod han for hele oplæg selv på uddannelsesinstitutioner og skoler.
– Jeg er faktisk ikke lige typen, der bare stiller mig op og præsenterer helt afslappet. Der har været mange sommerfugle i maven. Men det er gået fint, og jeg synes, jeg har udviklet mig utrolig meget, siger Mergim.
Når Mergim fik sådan en opgave, der ligger lidt ud over det sædvanlige for en praktikant, er der en ganske god forklaring, siger souschef Tanja Broch.
– Mergim indbyder til flere opgaver og udfordringer, og vi har været helt trygge ved at sende ham ud for at repræsentere os. Jeg synes jo, det er megasejt, siger hun.
Souschefen og Mergims praktikvejleder holdt under praktikforløbet ugentlige møder med ham for at høre, hvordan det gik. Om der var noget, der skulle ændres. Om der var udfordringer nok og lignende.
Det var også på et af disse møder, at Mergim fik at vide, at de gerne ville tilbyde ham fastansættelse fra januar. Mergim havde ingen forventninger om noget ekstraordinært, men Tanja Broch fortalte ham, at de meget gerne ville beholde ham. Mergim takkede ja med det samme.
– Da jeg fik nyheden, ringede jeg med det samme til farmand. Jeg glædede mig virkelig til at fortælle, at nu var det altså lykkedes mig at blive en af dem i banken. En af dem, jeg havde drømt om at blive som dreng. Han blev rigtig glad, siger Mergim med et smil.
Mergim er født i Schweiz og boede der i tre år, indtil familien blev hjemsendt til Kosovo. Herfra flygtede de til Danmark i 2005, hvor de efter et par år endte i Haderslev. Her er Mergim vokset op med sine forældre og tre mindre søskende. Hans far studerede i øvrigt også økonomi i Kosovo, så flair for tal ligger til familien.
Mergim har spillet fodbold på højt niveau og konkurreret med de dygtigste ungdomsspillere i landet. Han har blandt andet mødt flere nuværende Superligaspillere i sine ungdomsår. En skade satte dog en stopper for de store fodboldambitioner – men Serie 1 og favoritklubben FC Barcelona er også rigeligt for Mergim. Hans evner inden for sport har givet flere sejre til personalearrangementer hos Danske Bank. F.eks. i curling.
Han interesserer sig meget for investeringer og vil ikke afvise, at investeringsområdet bliver hans fokus på sigt.
Foruden Mergim er der fire andre finalister: