

Når 22-årige Nicole Altai begynder sit tredje semester som Finansbachelor, så har hun skiftet velkendte Kolding ud med en helt ny dagligdag i spanske Valencia. Hun er af de mange IBA-studerende, som hvert år vælger at tage en del af uddannelsen uden for landets grænser.
– Det er helt sikkert anderledes end at være på afslapningsferie. På en god måde. Jeg kan ikke nøjes med at slappe af, for jeg skal jo have en almindelig hverdag til at fungere, siger Nicole.
Og det er lige, hvad hun glæder sig til. For Nicole håber at rejse til udlandet for at arbejde, når hun på et tidspunkt er færdig med at studere.
– Så for mig bliver udvekslingen en god måde at få den drøm prøvet af.
På IBA har du en lang række muligheder for at få international erfaring:
Hendes mor er fra Bulgarien, faren er fra Irak, og selv er Nicolie født her i Danmark. Hendes multikulturelle baggrund betyder, at hun har en stor nysgerrighed i forhold til at rejse og møde andre mennesker. Og hun glæder sig over, at som studerende fra Danmark kan det lade sig gøre, uden at man behøver have en stor opsparing på forhånd.
– Jeg troede faktisk, det ville koste mange penge at tage på udveksling, men man kan få både S.U. og et stipendie ved siden af, så man kan sagtens betale sine udgifter, mens man studerer i et andet land, vurderer hun.
Nicole har valgt at studere i Valencia, for efter tre år med spansk i gymnasiet er sproget ikke helt fremmed for hende. Hun synes også, at byen har en fin størrelse – ikke for stor, ikke for lille.
– Jeg håber på, at jeg får mange venner og kontakter, mens jeg er afsted. Jeg skal gå i en international klasse i Valencia, så det er ikke kun spanske venner, jeg får – det er folk fra mange lande, jeg pludselig kommer til at kende, smiler Nicole.
Også 26-årige Jeppe Lunøe Gjerding forventer at tilbringe 3. semester langt fra IBA. Faktisk er der 633 kilometer herfra og til tyske Schmalkalden, hvor han planlægger at studere under sin udveksling.
– Jeg er meget interesseret i tysk sprog og kultur. Når jeg spiller FIFA, har jeg altid kommentatorerne slået over på tysk, smiler Jeppe, der også er årelang fan af F.C. Bayern.
Hans mål er at blive bedre til tysk, så han kan bruge sproget i en professionel sammenhæng. Det er et godt alternativ til kun at mestre engelsk, mener han. Og at blive undervist på tysk i flere måneder ser han som en spændende udfordring.
– Jeg forestiller mig, at det bare vil glide ind på en helt naturlig måde. Jeg er helt sikker på, at en studietid i udlandet vil være en stor oplevelse både fagligt og personligt. Andre folk kommer jo hjem fra udveksling og fortæller, at det var en fed oplevelse, som de vil anbefale til alle. Det siger de nok ikke, hvis det var noget skrammel, smiler han.