– Helt generelt er jeg så megaheldig, at mit arbejde også er min store interesse.

Sådan kan det formuleres. I blot en enkelt sætning.

Og man skal ikke tale længe med lektor Ann Damgaard, før man er helt med på, at der fuld dækning for hendes egen beskrivelse af sit arbejdsliv.

For hun elsker ganske enkelt at undervise og udvikle sig sammen med andre. I fællesskab at blive klogere på det personlige lederskab, ledelse og medarbejdere, organisationsudvikling, forandringsledelse eller et af de andre ledelsesfag på efter- og videreuddannelsen, som Ann arbejder med på IBA Erhvervsakademi Kolding.

– Jeg elsker at rykke mine studerende og mig selv, som hun formulerer det.

– Selvfølgelig er det mig, der stiller spørgsmålene, faciliterer undervisningen og kommer med den teori, vi bygger på. Men mine studerende har jo en masse erfaring med sig ind i lokalet, som de trækker på og deler ud af. Det drejer sig i sidste ende om, at de studerende udvikler sig i deres lederroller. Men min oplevelse er, at jeg også selv går klogere ud af undervisningslokalet hver eneste gang, smiler Ann.

 

Portræt af Ann Damgaard
– Jeg blev hurtigt meget glad for at undervise. Og det er et arbejde, jeg kun er blevet mere og mere glad for. Det handler i høj grad om, at som underviser kan man være med til at flytte folk og sig selv fra ét sted til et andet, siger Ann Damgaard.

 

Ann er altid professionel

At undervisningen hos Ann virkelig rykker, ja, det mener de studerende, der har valgt at indstille hende til prisen som Årets IBA Underviser. Hun er én blandt fem nominerede. Den, som får prisen, kommer til at repræsentere IBA, når Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler Undervisningsprisen i 2023.

– Ann er altid professionel og anerkendende i sin undervisning. Man føler sig tryg – selv ved de svære spørgsmål, som én studerende skriver i sin indstilling.

En anden oplever Ann som nysgerrig på ny viden: – Hvilket undervisningen bærer præg af, tilføjer den studerende.

Og så er der en tredje, som mødte Ann som underviser på Diplom i ledelse: – Hun vakte min nysgerrighed for at læse og udvikle mig på en mere undersøgende måde, end jeg havde forestillet mig, står der blandt andet i indstillingen.

Anerkendende. Nysgerrig. Inspirerende. Det må vist være tre af de ord, som går igen, når man skriver lærebøger om den moderne underviser, der selv husker at holde sig i topform.

 

Ann sammen med tre studerende
– Det giver en virkelig god dynamik, at vores studerende ofte kommer med en meget forskellig baggrund. Det betyder, at de lærer meget af at høre på hinanden. Men det betyder også, at jeg har meget fokus på udvikling af vores materiale til hvert eneste hold, for jeg vil gerne bruge eksempler, der passer til de studerende, jeg har lige nu, siger Ann Damgaard.

 

Selv siger Ann Damgaard:

– Jeg skal sørge for at følge med, for mine studerende er både erfarne og veluddannede, når de kommer. Så jeg skal hele tiden huske at opdatere min viden, fortæller Ann, der senest har fået støtte fra Statens Kompetencefond til at tage et master-fag i facilitering sideløbende med, at hun er i gang med et fag indenfor bæredygtig ledelse.

 

Korpsånden hos Falck

Ann har også selv masser af erfaring, som bliver trukket med indenfor i undervisningen.

Som nyudsprunget matematisk student fra Ringkjøbing Gymnasium i 1985 fik hun et kontorjob hos den legendariske fynske industrivirksomhed Thrige-Titan, der blandt andet producerede elektromotorer og transformatorer. En leder herfra inspirerede Ann til at studere videre inden for international afsætning. Og hun var i gang med sin cand.merc.-uddannelse, da hun sammen med sin mand valgte at flytte fra Odense til Kolding.

 

Ann sidder i et teams møde
– Man kan mærke, at hun har lyst til at være inde i klassen, skriver en af studerende, der har indstillet Ann Damgaard til prisen som Årets IBA Underviser.

 

– Jeg fik fremskyndet min eksamen i en måned, fordi jeg skulle på barsel med vores første barn, husker hun.

I Kolding arbejdede hun en årrække inden for telemarketing hos et lokalt firma, før hun skiftede til Falck i Vejle. Her gjorde hun kometkarriere, så i løbet af kort tid blev hun afdelingsleder for en kundeafdeling med 85 ansatte. Det krævede masser af arbejdstimer, et intensivt lederudviklingsforløb – og en stor respekt for den kultur, hun var trådt ind i.

– Det var en rar organisation med en masse korpsånd. Det var vigtigt at passe på den kultur, samtidig med at vi havde til opgave at udviklede virksomheden i en mere moderne retning, siger Ann.

Hun tilføjer:

– Det er en erfaring, som jeg stadig trækker på, når jeg underviser. For der er mange elementer i sådan et forløb, der altid vil være relevante for andre, der arbejder med ledelse og forandringer. Jeg har da også fulgt Falck løbende, selv om det er flere år siden, jeg har forladt virksomheden.

 

Bog på vej om hverdagsmål

Sagen er nemlig den, at hun midt i 1990’erne blev underviser i ledelse på Vejle Teknisk Akademi. Siden er hun kommet til IBA, hvor hun siden 2014 har været med til at udvikle området for efter- og videreuddannelse.

– Det giver en virkelig god dynamik, at vores studerende ofte kommer med en meget forskellig baggrund. Det betyder, at de lærer meget af at høre på hinanden. Men det betyder også, at jeg har meget fokus på udvikling af vores materiale til hvert eneste hold, for jeg vil gerne bruge eksempler, der passer til de studerende, jeg har lige nu.

Ann har også undervist på mange virksomhedshold. Blandt andet har hun undervist omkring 9-10 hold med ledere fra Jyske Bank, og lige nu gør hun noget tilsvarende i samarbejde med Arbejdernes Landsbank.

Ved siden af al undervisningen er hun medforfatter på en kommende bog om ledelse og bæredygtighed. Titlen er det eneste, der er helt færdig: ”Fra verdensmål til hverdagsmål”. Men der bliver skrevet løs i fritiden, og Ann Damgaard forventer, at bogen kan udkomme næste år.

– Når det gælder bæredygtighed, findes der mange debatbøger allerede. Men der mangler faglitteratur til diplomuddannelsen i ledelse, og det er den, vi gerne vil give vores bud på.

 

Mentor i fritiden

Undervisning er virkelig en rød tråd gennem hendes liv. For efter hendes egne børn er blevet store, har Ann valgt at blive mentor for et anbragt barn, som til dagligt bor hos en plejefamilie. Projektet heder ”Lær for livet”. Formålet er at hjælpe også disse børn til læring og uddannelse.

– Jeg har været mentor for hende de seneste fire år. Vi ses to timer hver uge, hvor vi arbejder med matematik. Nogle gange tager vi en kulturel udflugt i stedet. At være mentor i den sammenhæng betyder også meget for mig, for man får mere tilbage, end man giver.

 

Blå bog

Ann Damgaard er 58 år og opvokset i vestjyske Videbæk, men hun bor nu i Kolding med sin mand. De har sammen tre voksne børn. Den ældste er læge og arbejder på Rigshospitalet, den midterste er sociolog og arbejder i Skatteankestyrelsen. Den yngste er stadig medicinstuderende.

Hun er uddannet cand.merc. på Odense Universitet inden for international afsætning og finansiering. Herefter har hun taget en del efteruddannelse inden for ledelse. Senest en Masterclass i både facilitering og bæredygtighed i undervisningen.

Ann Damgaard har arbejdet hos Thrige-Titan, Telepoint og Falck, inden hun blev underviser. Hun har været ansat hos Vejle Tekniske Akademi og IBC i Kolding, før hun skiftede til IBA.

Hun er i dag seniorkonsulent og lektor hos IBA.

I sin fritid er hun mentor i Lær for Livet, som er et landsdækkende læringsprogram for anbragte børn.

 

Undervisningsprisen

I 2019 stiftede Uddannelses- og Forskningsministeriet en underviserpris, der hvert år bliver uddelt til én underviser fra de i alt 8 danske erhvervsakademier. Undervisningsprisen har til formål ”at anerkende den store betydning, som inspirerende, inddragende og nytænkende undervisere har for de studerende”.

For at finde vores egen kandidat til prisen har vi på IBA oprettet den lokale konkurrence Årets IBA Underviser.

Baseret på indstillinger fra studerende på både fuldtidsuddannelserne og efter- og videreuddannelserne bliver der blandt underviserne udvalgt 5 finalister til vores lokale pris.

I 2021 vandt IBA’s Lars Bach Undervisningsprisen. Læs mere her.

 

De fem finalister til Årets IBA Underviser 2022 er:

Ann Damgaard

Marie Føgh Beirholm

Ditte Hoffmann Kærslund

Ivan Hassinggaard

Martin Wegge

En lokal jury finder vinderen af Årets IBA Underviser. Den vinder sender vi videre til den landsdækkende jury, som skal vælge den endelige vinder af underviserprisen blandt de 8 lokale vindere fra landets erhvervsakademier. Vinderens navn bliver afsløret ved en prisoverrækkelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet i 2023.

HAR VI VÆKKET DIN INTERESSE?

Læs også

Fredrik Seistrup med diplom og blomster.

Læs mere om Årets IBA Underviser

Allan Fledelius

Allan Fledelius hædret som Årets IBA Underviser 2023

HAR DU SPØRGSMÅL TIL ARTIKLEN?

Kontakt


John Ahle Petersen
John Ahle Petersen
jape@iba.dk
+45 25 57 72 03
Journalist